Almanca'ya ilginç bahane

Güncelleme Tarihi:

Almancaya ilginç bahane
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2008 16:44

Almanya'da Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) kurultayında "Almanya'nın resmi dili Almanca'dır" ifadesinin anayasaya konulmasını talep eden Saarland Eyaleti Başbakanı Peter Müller "Dilimizi İngilizceye karşı korumak istedik" dedi.

Haberin Devamı

Almanya'da koalisyon hükümetinin ortağı Hıristiyan Demokrat Birliği CDU'nun geçen hafta Stuttgart kentinde parti kurultayında kabul edilen ve 'Almanya’nın resmi dili Almanca’dır' ifadesinin anayasaya konulmasını öngören önergenin yankıları sürüyor.
Önerge sahibi Saarland Eyaleti Başbakanı Peter Müller (CDU) 'Almanca’yı gereksiz İngilizce sözcüklere karşı da korumamız gerekir' derken Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert de önergeye destek verdi ve anayasaya böyle bir ifadenin yazılmasının abartılı olmayacağını söyledi. Lammert, Başbakan Merkel’in Anayasaya Almanca resmi dildir yazılmasını geçmişte desteklediğini, şimdi eleştirmesine ise şaşırdığını belirtti.

Sizde de var
Daha Alman Anayasası'na 'Resmi dil Almanca’dır' ifadesi girmeden, Almanca’nın yabancı kelimelere karşı korunması tartışması başlarken, Hürriyet muhabirinin, "Bu ifadenin Anayasa'ya girmesi durumunda, sokakta bile Türkçe konuşulması yasaklanabilir mi?" sorusuna CDU basın sözcülerinden İna Diepold, Hürriyet gazetesinin bu yöndeki sorularına 'Sizin anayasanızda da böyle bir madde var değil mi' karşılığını verdi. Diepold, Alman Anayasası'nın değişmesi için üçte iki çoğunluk gerektiğini, böyle bir önergenin gerçekleşme şansı bulunmadığını belirterek, "Bu önerge duruşumuzu belirlemeyi ve var olanı korumayı amaçlıyor' cevabını verdi.

Yasaklanmaz
CDU Saar Eyalet Teşkilatı Genel Sekreteri Stephan Toscani, "Almanya’nın resmi dili Almanca’dır" ifadesi Anayasa'ya yazılırsa, Almanya’da Türk dili, Türk gazeteleri, Türkçe radyo ve televizyon programları yasaklanır mı? yönündeki sorularımızı şöyle yanıtladı:
'Kesinlikle hayır. Böyle bir şey çok saçma olur ve bizim böyle bir hedefimiz de yok. Tam tersine Türk kökenli Alman vatandaşları ve Alman pasaportu olmayan Türkler, iki dilli oluşlarıyla iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirmede önemli katkı sağlıyorlar. Türk Anayasası'nın 3. maddesinde de Türkiye’de resmi dilin Türkçe olduğu yazılı. Bu yüzden Türkiye’de hiç kimse Almanca konuştuğu için cezalandırılmıyor. Burada da Türkçe konuştukları kimse cezalandırılamaz ve Türkçe okullarda yasaklanmaz. Türk tv, radyo programları yasaklanamaz. Almanya’daki basın özgürlüğü herkese geçerli."

Yeşiller Federal Milletvekili Hans Christian Ströbele ise Anayasa'ya Almanca resmi dildir yazılmasının yazılı bir yalan olacağını söyledi. Ströbele, çünkü Almanya’da birçok dilin konuşulduğunu belirtti. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir de anayasaya böyle bir ifadeyi yazmakla göçmen kökenli çocukların daha iyi Almanca öğrenmesinin sağlanamayacağını eleştirdi. SPD’nin sol kanat politikacılarından Björn Böhning, CDU’nun yanlış yolda olduğunu eleştirirken, SPD’li Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Thierse, böyle bir ifadenin anayasaya yazılmasından yana olduğunu açıkladı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!