Güncelleme Tarihi:
Thomas Bareiss, LinkedIn hesabı üzerinden, Ukrayna’da olası bir barışın Kuzey Akım ve Rusya’nın gaz teslimatları üzerindeki etkilerini tartışmaya açtı, “Tabii ki gaz yeniden akabilir, belki bu kez ABD kontrolündeki bir boru hattıyla” diyerek dikkat çekici bir açıklamada bulundu. Bareiss’in bu açıklamasına CDU’nun enerji müzakere ekibinde yer alan Kuzey Ren-Vestfalya eyalet milletvekili Jan Heinisch destek verdi. Heinisch, Politico’ya verdiği röportajda, “Eğer bir gün adil ve güvenli bir barış sağlanırsa, o zaman Rus gazı satın almayı yeniden tartışmak gerekir” ifadelerini kullandı.
POLENZ: ‘PUTİN’E GÜVENİLEMEZ’
Ancak bu öneriler, Almanya’daki bazı siyasetçileri oldukça rahatsız etti. Yeşiller Partisi’nden Anton Hofreiter, Bareiss ve Heinisch’in açıklamalarını ‘skandal’ olarak nitelendirdi ve bu önerinin Almanya’nın Rusya’ya bağımlılığını yeniden artıracağını vurguladı. Hofreiter, CDU Genel Başkanı Friedrich Merz’e yönelik olarak, bu iki siyasetçinin koalisyon müzakerelerinde kalmaya devam edip etmeyeceğini ciddi şekilde sorgulaması gerektiğini belirtti. Bir başka eleştiri de eski CDU milletvekili ve dış politika uzmanı Ruprecht Polenz’den geldi. Polenz, Bareiss ve Heinisch’in önerilerinin yanlış bir mesaj verdiğini belirterek, “Putin’e güvenilemez. Koalisyon sözleşmesinde, Kuzey Akım boru hattının devreye alınmasının yasaklanması gerektiği açıkça belirtilmeli” dedi.
‘BARIŞI TEHDİT EDİYOR’
Mecklenburg-Vorpommern Başbakanı SPD’li Manuela Schwesig de CDU’yu tutarsız olmakla suçladı. Schwesig, “Bir zamanlar Kuzey Akım 2’nin sertifikalandırılmaması gerektiği konusunda net bir kural vardı, ancak Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla bu kural ihlal edildi. Bu durumda böyle mesajlar verilmemeli” dedi. Schwesig, bu tür açıklamaların Avrupa’daki barışı tehdit ettiğini savundu.
Buna karşılık Brandenburg Başbakanı Dietmar Woidke (SPD), barış anlaşması sağlandığında, ticari ilişkilerin normalleşmesi gerektiğini ve Rusya’dan ham madde, özellikle de gaz ve petrol alımını tekrar gündeme getirebileceklerini belirtti. Brandenburg Maliye Bakanı Robert Crumbach ise Almanya’nın kendi çıkarlarını koruması gerektiğini vurguladı ve ekonomik yaptırımların etkinliğini sorguladı.