“Alman vatandaşlığına geçmek istemiyoruz”

Güncelleme Tarihi:

“Alman vatandaşlığına geçmek istemiyoruz”
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2011 14:15

Almanya'nın Köln kentinde yaşayan Türk gençleri bedelli askerliği 10 bin Euro'ya yükselten yeni askerlik yasasını olumsuz karşıladı. Yaklaşık yüzde 50 oranında yapılan zamla 10 bin Euro'ya çıkarılan bedelin çok ağır olduğunu belirten gençler, "Bizi Alman vatandaşı olmaya zorluyorlar" diye konuştular.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Köln kentinde yaşayan Türk gençleri bedelli askerlik için yasalaşan yeni düzenlemeyi olumsuz bulduklarını söylediler. Köln'de üniversite öğrencisi olan Muharrem Çelik (22), özellikle dar gelirlilerin 5 bin Euro'luk ani zamdan dolayı mağdur duruma düşeceklerini belirterek, uygulamayı hayata geçirenlerin Avrupa gerçeğinden uzak hareket ettiklerini söyledi.

İşsizlik belimizi büküyor
Türk gençlerinin askerliğe kısa süreli de olsa sıcak baktığını söyleyen Çelik, “Her Türk genci Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üniforması altında hizmet vermeli. Bu bizim vatan borcumuzdur. Ancak 10 bin Euro büyük para ve Almanya'da yaşayan herkes bu kadar parayı veremeyebilir. Çünkü Avrupa'nın ekonomisi de eskisi kadar iyi değil. İşsizlik oranı çok yüksek. İşsizlikten olumsuz etkilenen kesim de ne yazık ki biz gençler. Bizlerin 10 bin Euro ödemeleri neredeyse imkansız” dedi.

Parası olmayan normal askere gitsin
Boyacı olarak çalışan 25 yaşındaki Yavuz Özdemiralp, “Bedelli askerliğin ücretinin yükseltilmesini doğru buluyorum sonuçta bu para Türkiye'ye gidiyor. Üç haftalık hizmet sırasında da masraflar oluyor. Üstelik zaman kaybı da söz konusu. Parası olmayanlar bir şekilde Türkiye'de normal askerlik yapabilir. Bunun için Alman makamlarıyla görüşülürse bir sorun çıkmaz. Parası olanlar da 10 bini vermeliler" diye konuştu.

Zorunlu olmamalı
Lise öğrencisi olan Burak Moral (18), “Askerliğin zorunlu olmasını doğru bulmuyorum. İsteyen gidebilmeli ve istemeyen de ücret ödeme zorunda bırakılmamalı. Almanya zorunlu askerliği kaldırdı. Türkiye'de de profesyonel ordu kurulursa bu sıkıntı ortadan kalkar. Sonuçta eskiden Burdur'da kısa süre askerlik yapanlar ne öğrendiler ki? Bence gereksizdi. Tamamen kaldırılması iyi oldu. Ama ücret de alınmamalı” şeklinde görüş bildirdi.

Türkiye'dekilerin canı yok mu
Üniversite öğrencisi 24 yaşındaki Şirin Arslan da her Türk gencinin askerliğini yapması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Konu vatan ise ücretin burada önemi olmamalı. Sonuçta para vatanımıza gidiyor. Hemen de para istenmiyor. Taksitle ödemek mümkün. Türkiye'de aylarca askerlik yapanların canı yok mu?"

Bu para çok fazla
Serbest meslek erbabı Mehmet Arslan (24) ise, “Bedelli askerlik için öngörülen ücreti fazla buluyorum. Türkiye'de bizim durumumuz anladığım kadarıyla tam bilinmiyor. Ekonomik sıkıntı içindeyiz. Gençlerimiz ancak yaşamlarını sürdürüyorlar. Bir çoğu sosyal yardımla geçiniyor. Şimdi bu kadar parayı kim nasıl ve nereden temin edecek. Merak ediyorum" dedi.

Ben üniversiteyi yeni bitirdim
25 yaşındaki Muhammed Demirel kısa süre öncesine kadar öğrenci olduğunu belirterek 10 bin Euro'yu ödeyecek durumda olmadığını söyledi. Demirel, “Bu yıl üniversiteden mezun oldum ve çalışmaya yeni başladım. Deneme süresi içerisinde olduğum için kazancım çok yüksek değil. İstenen ücreti ödemeye zorlanıyoruz. Parası olmayanlar borçlanıyor. Alman vatandaşlığına geçmenin son çare olduğunu düşünen çok sayıda arkadaşlarımız var. Ancak çoğumuz zorunluluktan böyle düşünüyor. Mecburen Alman olacağız” dedi.

Almancıların parası kalmadı
Bedelin artırılmasını eleştiren Rıdvan Toptaş (19), “Almancılar'ın parası çok diyerek bizi mağdur ediyorlar. Parası olmayan Türk gençleri için dövizli askerlik önemli bir sorun haline geldi. 5 bini bulamıyorduk, şimdi 10 bini nasıl bulacağız? Bu kanunu çıkaranlar niye gelip bize sormazlar, anlaşılır gibi değil” diyerek tepkisini dile getirdi.

Her durumda mağduruz
Fizik Öğretmeni Ömer Göktekin (32) Almanya'da yaşayan Türk gençlerine haksızlık yapıldığını belirterek, "Eski usule göre askerlik yapmak isteyenler taksitlerin yükseltilmesiyle arada kaldılar. Her durumda mağduruz. Devlet için sıcak para kaynağı oluşması iyi, ancak vatandaşların mağduriyetini ortadan kaldırmak lazım. Son bir haftadır konsolosluklardaki sıra içler acısı. Bu gençler bunları hak etmiyor. Biz vatanımızı seviyoruz. Yöneticilerimiz de bizi sevsinler. Sadece döviz kaynağı olarak görmekten vazgeçsinler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!