Güncelleme Tarihi:
Alman uzmanlar, AB ile Türkiye arasında yapılan zirvenin ardından Türkiye’nin üyelik sürecinin canlanmasını, sığınmacı krizinin çözümüne dönük işbirliğinin güçlenmesini bekliyor.
Düşünce kuruluşu Avrupa İstikrar Girişimi (ESI) Başkanı Gerald Knaus yaptığı değerlendirmede, zirvenin ardından ilişkilerin canlanacağını umut ettiğini belirterek, "AB artık Türkiye’nin kendisi için taşıdığı önemin farkında, bunu kabul ediyor. Türkiye ile yakın ilişkilere ve karşılıklı güvene sahip olmak AB’nin çıkarınadır" dedi.
Son 3-4 yılda AB’nin Türkiye’ye ilgisinin azaldığını, bunda Türkiye’nin reform sürecinin yavaşlamasının da payı olduğunu kaydeden Knaus, son aylarda Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı sığınmacı krizinin ise Türkiye’ye bakışı değiştirdiğini belirtti.
"YILLAR ÖNCE YAPILMALIYDI"
Alman Dış İlişkiler Konseyi (DGAP) uzmanı Kristian Brakel, AB’nin Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için geç kaldığı eleştirisinde bulunarak "Merkel, sığınmacı krizinin çıkmasıyla Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunu anladı" dedi.
Almanya’nın ancak karşı karşıya kaldığı sığınmacı krizinin ardından Türkiye ile AB çerçevesinde işbirliğini geliştirmek için harekete geçtiğini belirten Brakel, "Bu zirveyi genel olarak olumlu buluyorum. Ancak bunun şimdi değil, birkaç yıl önce yapılması gerekiyordu. Bugünkü koşullarda, tarafların karşılıklı olarak beklentilerini karşılayabilmeleri çok daha zor" değerlendirmesini yaptı.