Güncelleme Tarihi:
Kanada dönüşü açıklamada bulunan Oppermann, kalifiye işgücü çekebilmek ve göçü yönetmek için ‘puan sistemi’ yönteminden yararlanılmasından yana tavır koydu. Kanada’nın uyguladığı sistemi yerinde inceleyen Oppermann, “Kanadalılar bu yıl 180 bin kişiyi ülkelerine davet etmek istiyorlar” diyerek, Almanya’nın bu ülkeden çok şey öğrenebileceğini söyledi.
İŞ YERLERİ BOŞALACAK
Gelecek 10 yıl içinde 6 ila 7 milyon arasında çalışanın emekliliğe ayrılacağına dikkat çeken Oppermann, işverenlerin boşalan yerler için işçi aramaya başlamadan bu konu üzerine yönelmeleri gerektiğini vurguladı. Bu bakımdan Göç Yasası’na ihtiyaç duyulduğunu savunan Oppermann, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışındaki 'üçüncü' ülkelerdeki ilgi duyanlar için bir ‘sinyale’ ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Oppermann, “Şimdiye kadar bu konuda herhangi bir siyasi ilan yapılmadı. Onları burada istediğimize dair işaret vermemiz lazım.” dedi.
MANTIKLI TARTIŞMA BAŞLASIN
Oppermann, zanaat ve hasta bakımı alanlarında acilen göçe ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Büyük Koalisyon ortakları Birlik (CDU/CSU) partilerinden Göç Yasası’na daha çok ret sesleri gelse de, SPD gelecek ayın başında Göç Yasası ile ilgili çalışmasını tanıtmaya hazırlanıyor. Oppermann, ‘Pozisyon Belgesi’ olarak isimlendirilen bu çalışma ile siyasi parti, işveren ve sendikaları kapsayan ‘geniş katılımlı ve mantıklı’ bir tartışma başlatmak istediklerini belirtti.
İktidar ortaklarından yasayla ilgili olumsuz açıklamalara aldırış etmeyen Oppermann, Göç Yasası’na ihtiyaç duyulduğunu Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Sekreteri Peter Tauber’in dile getirdiğine dikkat çekti. Oppermann, Göç Yasası’nın bulunduğumuz ve gelecek yasama döneminde tartışma konusu olacağını ifade etti.
DAHA FAZLA GÖÇ
“Daha fazla göçü göze almak istiyoruz.” diyen Oppermann, ancak istihdam piyasasında buranın vatandaşlarının önceliğe sahip olduğunu, ondan sonra AB vatandaşları, daha sonra mülteciler ve son olarak üçüncü ülkelerden çekilecek göçmenlerin geldiğini belirtti.