Güncelleme Tarihi:
Kimi “Bu seçimler başkanlık sistemi için bir referandum” yorumu yaptı. Kimi “Türkiye nereye gidiyor?” diye sordu. Türkiye’deki seçimleri Almanya’daki iş dünyasının da oldukça yakın bir ilgiyle takip ettiğine tanık oldum. Özellikle Türkiye’de yatırım yapmış otomotiv şirketleri gibi büyük Alman şirket yetkililerinin, seçim sonuçlarını son derece merakla izlediğini gördüm. Türklerin ise tek konuştuğu konu seçimlerdi.
* * *
Türkiye’de seçim sonuçlarını izleyebilmek için Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Berlin’de Titanic Deluxe Otel’de seçim takip merkezi kurdu. Ben de seçim sonuçlarını Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Başkonsolos Ahmet Başar Şen, Türkiye’den seçim görevlileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Berlin’de görev yapan Türk gazeteci meslektaşlarımla birlikte izledim. Seçim takip merkezinde bazı Alman şirketlerinin temsilcileri de vardı. Salonun kapısına bir de sembolik bir sandık konulmuştu. İnsanlar hangi parti, yüzde kaç oyla birinci çıkacak anketini doldurup oy kullandı.
* * *
Hemen herkeste bir heyecan vardı. Sandıktan ne çıkacak sorusunun heyecanıydı bu. Hatta ilk tahminler gelmeden önce bazıları Türkiye’den tanıdıklarını arayıp “Var mı bir gelişme?” diye soruyordu. Sandıklar açılıp ilk tahminler verilmeye başladığında, herkes ekran önünde ve ayaktaydı. Sandıkların yüzde 85’inin sonuçları kesinleştiğinde, artık heyecan yerini “Şimdi ne olacak?” sorusuna bıraktı. Basın merkezinde ve dışarıda Almanlarla seçim sonuçları üzerine sohbet ettim. “Nasıl değerlendiriyorsunuz seçim sonuçlarını?” diye sordum.
* * *
İsimlerinin yazılmaması kaydıyla görüşlerini söylediler. Türkiye’de büyük bir Alman şirketinin yetkilisinin sözleri ilginçti:
- “Bu sonuçlar Türkiye’de seçmenin ‘Siyasi partilere çatışmaları bir kenara bırakıp tekrar ekonomi politikasına dönün’ mesajıdır. Bu, şirketler için oldukça önemli. Yolsuzluk iddiaları Türkiye ekonomisini olumsuz etkiledi. Yatırımcıları kaygılandırdı. Şimdi Türkiye’nin tekrar ekonomi politikasına dönme zamanı.”
- Bir başka Alman şirketi yetkilisi farklı bir açıdan baktı: “Seçim sonuçları Türkiye’de demokrasi olgunluğunu gösterdi. Almanya benzeri bir tablo çıktı. Seçmenler, tek bir parti iktidarı değil, koalisyon istiyor. Koalisyon hem iktidarın kontrolü hem de uzlaşma kültürünün gelişmesi açısından önemli.”