Güncelleme Tarihi:
Robert Koch Enstitüsü'nün internet sayfasında yapılan açıklamada 60 yaş üzerindekilerin, hamilelerin, kalp, karaciğer, böbrek ve şeker gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların grip aşısı yaptırmaları gerektiği bildirildi. Bunların yanında hastane, okul, bakım evi ve kreş gibi toplu yerlerde çalışanlar ile kümes hayvanları ve kuşlarla doğrudan temas halinde bulunanlara da aşı tavsiye edildi.
HER 4 KİŞİDEN BİRİ GRİP AŞISI YAPTIRIYOR
Daimi Aşı Komisyonu (STIKO) grip aşısının etkili olabilmesi için her yıl yenilenmesi gerektiğini hatırlattı. Grip aşısı yüzde 100 koruma sağlamıyor. Yani aşı yaptırsanız bile grip olabilirsiniz. Ancak aşının büyük oranda koruma sağladığı belirtilirken, grip olsanız bile hafif atlatmanızı ve komplikasyonları önlediğine dikkat çekiliyor.
Aşının ağır bir yan etkisinin olmadığını belirten uzmanlar, aşı yapılan yerde kızarıklık, şişme ve hafif ağrı olabileceğini ifade ediyorlar. Yumurta akına karşı alerjisi olanlar, akut enfeksiyon geçirenler ve 38,5 dereceden fazla ateşi olanlar aşı yaptıramıyorlar. Fakat ateş ve enfeksiyonu atlatanlar daha sonra aşı olabilirken, yumurta akına alerjisi bulunanlar içinde bu maddenin bulunmadığı aşıları yaptırabilirler. Almanya'da grip aşısı yaptıranlarla ilgili bilgiler merkezi bir sisteme kayıt edilmiyor ancak anketler 18 yaş üzeri her 4 yetişkinden birinin bu aşıyı yaptırdığını gösteriyor. Almanya'da grip aşıları ücretsiz yapılıyor.