Güncelleme Tarihi:
Önergede, Hizbullah Terör örgütü ile AKP'nin işbirliği yaptığı yönündeki iddialar ile ilgili Alman hükümetinin bilgisi olup olmadığı ve Hizbullah örgütünün Almanya'da faaliyetlerde bulunun bulunmadığı da yer aldı.
Bu yılın başında tutukluluk süreleri 10 yılı aştığı için cezaevinden serbest bırakılan Hizbullah terör örgütü ile ilgili Alman Federal Meclis'ine soru önergesi verildi. Mecliste grubu bulunan Sol Parti tarafından hazırlanan önergede, Angela Merkel'in Başbakanı olduğu federal hükümete Hizbullah ile ilgili sorular yönetildi. Türkiye'den kaçan Hizbullah örgüt liderlerinin Almanya'da olup olmadığı da soruldu. Önergede ayrıca Türkiye'ye satılan Almanya'da üretilen silahların Hizbullah'ın eline geçip geçmediği de yer aldı.
BİNLERCE KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ
Önergede, Hizbullah terör örgütü ile ilgili ayrıntılı bilgi yer alırken, örgütün Türkiye'de 1990'lı yıllarda aralarında milletvekili Mehmet Sincar ve Yazar Gonca Kuriş'in de bulunduğu bir çok aydını ve Kürt kökenli sivili öldürdüğü bilgisi de verildi. Hizbullah örgütünün Almanya'da örgütlü İslami örgütlerle ilişkisi de soruldu. Sol Parti'nin meclise sunduğu önergede CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP'nin AKP ile Hizbullah arasında işbirliği yapıldığı yönündeki iddialar da soruldu.
HİZBULLAH İLE İLGİLİ 32 SORU
Sol Parti Federal Meclis milletvekili Ulla Jelpke, Christine Buchholz ve Petra Pau imzası ile meclise sunulan önergede 32 soru yer aldı. Sol Parti önergede şu sorulara yer verdi:
Federal Hükümetin Hizbullah terör örgütü ile ilgili bilgisi var mı? 1990'lı yıllarda binlerce kişiyi öldüren Hizbullah terör örgütünün Türk Devleti tarafından desteklendiği yönünde federal hükümette bilgi var mı? Alman markası silahların Hizbullah'a verildi mi? Hizbullah'ın elinde bu silahlardan var mı? Hizbullah'ın yeniden örgütlenmesi ile ilgili hükümet neler biliyor? Mecliste bulunan muhalefet partilerinin AKP'ye yönelik Hizbullah ile işbirliği yaptığı yönündeki iddialar ile ilgili federal hükümet bilgi sahibi mi?
ALMANYA'DA BAĞLARI
Önergede, Hizbullah örgütünün Almanya'da örgütlenmesi ile ilgili de sorular yer alırken bununla ilgili şu sorulara yer verildi: Federal hükümet Hizbullah militanları ve çalışmaları ile ilgili bilgiye sahip mi? Kaç tane Hizbullah militanı Almanya'ya iltica başvurusunda bulundu? Kaçı politik sığınma hakkı kazandı? Almanya'da yaşayan Hizbullahçı veya destekçi sayısı biliniyor mu? Alman hükümeti, Hizbullahçıların Milli Görüş ile ilişkisi olup olmadığını biliyor mu? Milli Görüş ve Hizbullah arasında ilişki varsa bunun boyutu nedir? 1999 yılında yürütülen soruşturma çerçevesinde Federal Hükümet kaç Hizbullah militanını Türkiye'ye teslim edildi? Almanya'da Türkiye'de çıkarılan yakalama emri çerçevesinde Almanya'da aranan Hizbullah teröristleri var mı?