Alman makamlarından ceza,Türk makamlarından taltif

Güncelleme Tarihi:

Alman makamlarından ceza,Türk makamlarından taltif
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2012 10:45

ALMAN makamlarının 2008’de yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle mahkum ettiği Deniz Feneri e.V. yöneticileri hakkında Türk makamlarının, şüphelilerden ve dernekten övgüyle bahsetmeleri dikkat çekti.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı’nın 2009’da hazırladığı raporda şüphelilerin derneğe bağışta bile bulundukları, derneğin ISO 9001 belgesinin olduğu vurgulandı. 3.5 yılda tamamlanan iddianame, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nin görevsizlik kararıyla İstanbul’a gönderildi. Toplam 311 klasörden oluşan Deniz Feneri e.V. iddianamesinde İçişleri Bakanlığı raporları da yer alıyor.

İllegal ilişki yok
Savcılığa ulaşan İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığınca düzenlenen 25 Mart 2009 tarihli raporda Deniz Feneri e.V. nin faaliyetleri şöyle anlatıldı: “Deniz Feneri e.V ile Türkiye’de ki Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği arasında yardım alma ve yardım verme dışında yasal açıdan herhangi bir organik bağ bulunamadı ve illegal bir ilişki tespit edilemedi. Mehmet Gürhan, Mehmet Taşkan, Firdevsi Ermiş, Zekeriya Karaman, Harun Kapıyoldaş, İsmail Karahan, Mustafa Çelik, Zahid Akman, Bedrettin Bilgin, İzzet Kurum, Mehmet Balıkçı ve Şahin Küsmüş tarafından Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine ve bu dernekten de adı geçen kişilere herhangi bir kaynak aktarımına rastlanılmadı.

Ancak Mehmet Gürhan, Mehmet Taşkan, Zekeriya Karaman, Harun Kapıyoldaş, İsmail Karahan, Mustafa Çelik, Zahid Akman, Bedrettin Bilgin ve Mehmet Balıkçı’nın kendi adlarına Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine küçük miktarlarda yardımda bulundukları tesbit edilmiştir. Derneğin kamu yararına çalışan dernek statüsünün kaldırılmasını gerektirecek bir durum bulunmadı. Rapora göre Kamu Yararına Çalışan Dernekler’den olan Deniz Feneri, izin almadan yardım toplayabiliyor. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Yardımlaşma Kurulu’nun Temmuz 2006 tarihli toplantısında Derneğe “Özel İstişare” “Tavsiye Edilen” statüsünün verildi.

Dernek, 2001’de ISO 9001 kalite sertifikası aldı. Pakistan Depremi, Endonezya, Java Depremi, Nijer Kuraklık ve Çekirge İstilası, Filistin, Lübnan Barınma, Sağlık ve Gıda Yardımı ile Endonezya-Aceh Depremi Projeleri çerçevesinde bu ülkelere 6 milyon 722 bin 748 TL 95 kuruş, yardım harcamasında bulunuldu. Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin, “Deniz Feneri e.V” ve bünyesinde Kanal 7 Televizyonunu da bulunduran “Yeni Dünya İletişim Anonim Şirketi” ile ilişkilerinde işlenilmiş bir suç ve bu suça bağlı bir suç gelirine rastlanılmadı.”

Kredi kurumu gibi
Alman makamlarınca el konulan belgelere göre 2002- 2006 arası gerçekte 7 milyon 827 bin 660,61 Euro yardım dağıtımı yapan Deniz Feneri e.V., bu miktarı resmi muhasebe kaydında 19 milyon 565 bin 655,41 Euro olarak gösterdi. 11 milyon 737 bin 994,80 Euro amaca aykırı sarf edildi. Deniz Feneri e.V.’ye ait paralar, OFWG isimli kooperatife, Almanya ve Türkiye’de şirketlere ve Mehmet Gürhan ile başka kişilere borç verilmek suretiyle dernek bir kredi kurumu gibi kullanıldı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!