Alman istihbaratına ‘Wagner’ eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Alman istihbaratına ‘Wagner’ eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2023 11:37

Rusya’da Wagner grubunun başlattığı ayaklanmayı geç öğrenen federal hükümetin hazırlıksız yakalandığı belirtilirken, gözler Alman Dış İstihbarat Teşkilatı’na (BND) çevrildi. Spiegel dergisi, “BND’nin bir erken uyarı sistemi olarak tamamen başarısız olduğu anlaşılıyor” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

DERGİ, BND’nin, Rusya’nın paralı asker grubu Wagner’in ayaklanmasına ilişkin bulguları ilk olarak cumartesi öğleden önce federal hükümete bildirdiğini iddia etti. O zamana kadar ise Wagner lideri Yevgeniy Prigojin’in birliklerinin Rusya’nın garnizon kenti Rostov’a çoktan girdiği ve askeri tesislerin kontrolünü ele geçirdiği kaydedildi. Federal Meclis’te bazı milletvekillerinin olaydan sadece bir gün önce Savunma Bakanlığı’nda Ukrayna’daki durumla ilgili olarak gizli bir brifing aldığı ve burada BND’nin üst düzey temsilcilerinin de hazır bulunduğu belirtildi. Ancak dergi, özel kaynağa dayandırdığı haberinde istihbarat yetkililerinin Rusya’daki iktidar mücadelesinden tek bir kelime bile bahsetmediğini yazdı.

Alman istihbaratına ‘Wagner’ eleştirisi

Wagner lideri Yevgeniy Prigojin

Haberin Devamı

ABD BİR GÜN ÖNCE BİLİYORDU
Washington Post ise ABD istihbarat servislerinin, Prigojin’in Rusya’da şiddet içeren bir eylem planladığından haziran ayı ortalarında haberdar olduğunu yazmıştı. New York Times ise istihbaratın, Wagner birliklerinin ilerleyişinden bir gün önce, Beyaz Saray, ABD Savunma Bakanlığı ve Kongre temsilcilerini, yaklaşan kargaşa konusunda bilgilendirdiklerini belirtti. Bu iki gelişmeyi kıyaslayan Spiegel, BND’nin ABD’den önceden bilgi almadığının anlaşıldığını yazdı. Spiegel, BND’nin bu konudaki rolünün, Federal Meclis’teki Dışişleri Komisyonu’nun yaklaşan özel oturumunun da konusu olacağını da iddia etti. Spiegel, parlamenterlerin Berlin’de hükümet temsilcileriyle gizli bir görüşme için bir araya geleceğini de duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!