Güncelleme Tarihi:
DEPREMDE hayatlarını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupalı ve Alman iş insanlarını depremden etkilenen bölgelerin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla yatırım yapmaya ve o bölgelerden tedarik sağlamaya davet etti. Hisarcıklıoğlu, ‘Tedarikçim Deprem Bölgesinden Programı’ ile deprem bölgesinden mal almak isteyen firmaları, bölgedeki üreticilerle eşleştirdiklerini söyledi: “Ulusal gıda perakendecilerini, deprem bölgesinden tedarik sağlamaya yönlendirdik: Deprem bölgesinde elde, depoda, tarlada kalan tarım ve gıda ürünlerinin ulusal zincir marketleri tarafından satın alınmasını sağladık. E-ticaret üzerinden deprem bölgesindeki üreticilere destek vermelerini temin ettik. Deprem bölgesindeki satıcıların e-ticaret pazar yerlerinde komisyonsuz satış yapmasını sağladık. İşte bu projelere, Avrupa iş dünyasının desteğinin çok önemli olacağına inanıyorum. TOBB olarak şu ana kadar 4 bin 700 TIR, 7 gemi, 6 uçak dolusu yardım sağladık. 36 bin ton gıda, 3 bin 900 konteyner, 6 bin çadır, 100 binden fazla ısıtıcı, 817 bin battaniye ve 530 ton akaryakıt sevk ettik. Sonraki aşamada bölgedeki kalıcı konut ihtiyacının karşılanması için kendi kaynaklarımızla kampanya başlattık. Ayrıca bölge ekonomisinin ve istihdamının yeniden canlandırılması için çeşitli girişimler başlattık. Bu vesileyle başta Almanya olmak üzere Avrupa iş dünyasını deprem bölgesinden tedarik sağlamaya davet ediyorum.”
SOMA’DAN ÖRNEK VERDİ
Alman Ticaret Odası (AHK) Türkiye Temsilciliği Başkanı Pınar Ersoy da deprem sonrası AHK olarak yardım kampanyası başlattıklarını ve 42 üyenin toplamda yaklaşık 110 milyon Euro bağışta bulunduğunu söyledi. Ersoy, Bölgenin ekonomik olarak canlandırılmasının sadece o bölgede yaşayan insanlar için değil, aynı zamanda gelecekte Türkiye-Almanya arasında işbirliği imkânlarını artmasına vesile olacağını ifade etti.
Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD-IHK) Başkanı Rolf Königs de deprem bölgesine yapılacak yardımlara dikkati çekerken Soma’da yaşanan maden faciasından örnekler verdi. Soma’da yerel yöneticilerle bir araya gelerek neler yapabileceklerini konuştuklarını hatırlatan Königs, “O zaman Soma’nın sadece kömür madeni olduğunu tespit ettik. Soma Belediye Başkanı ile görüştük. Çimento fabrikası kurulacakmış ancak Fransızlar projeden çıkmış. Ekibimi gönderdim ve orada çimento fabrikası kurduk. Bölgedeki insanlara iş yeri imkânı sağladık. Bunu övgü almak için anlatmıyorum. Aktif yardım nasıl olur, onu göstermek için anlatıyorum” dedi.