Güncelleme Tarihi:
FEDERAL Hükümet, Avrupa Adalet Divanı'nın Soysal Kararı'nın sınırlı uygulayacağını açıkladı. Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Sevim Dağdelen'in "Avrupa Adalet Divan'ın verdiği Soysal Kararlarının etkileri" başlıklı soru önergesini yanıtlayan hükümet “Türkler vizesiz Almanya'ya giremez” yanıtını verdi. Dağdelen'in vizenin uygulandığı 1973 yılından beri kaç Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının vize başvurusunun ret edildiği yönündeki sorusuna şu cevap verildi: “Hükümetin elinde ülkelere göre ret edilen vize başvuru sayısı yok. Ayrıca ret edilen başvurularla ilgili sayının açıklanması ülkeler arasındaki ikili ilişkilere zarar verir” cevabını verdi.
Tır şoförlerini kapsıyor
Hükümet, Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı Soysal Kararı'nın sadece TIR şoförlerini kapsadığını belirtirken, hizmetlerden yararlanmak isteyenlerin ise Adalet Divanı'nın aldığı kararın kapsamının dışında olduğunu savundu. Federal Hükümet adına soru önergesini yanıtlayan İçişleri Müsteşarı Peter Altmeier “Adalet Divanı'nın aldığı kararındaki hizmet serbestisi kavramı Türkiye ile imzalanan ek protokollere uyarlanamaz. Hizmet almak için gelenler örneğin turistler ve akraba ziyareti çerçevesinde gelenlere yönelik hiçbir değişiklik yok” dedi.
Soru önergesine verilen bir başka cevapta ise hükümetin Adalet Divanı'nın aldığı kararının uzmanlarca hala incelendiğine de değinilirken “Soysal kararının TIR şoförlerinden başka hangi meslek gruplarını kapsadığını inceliyoruz” denildi.
Hukuksal dayanığı yok
Almanya'nın Soysal Kararlarını uygulamaktan kaçındığını belirten soru önergesi sahibi Sol Partili Sevim Dağdelen “Federal Hükümet beğenmediği bu kararı eksiksiz uygulamamakta ısrar ediyor, buna da hiçbir hukuksal dayanağı olmayan bahaneler ileri sürerek kılıf uydurmaya çalışıyor. Hukuk uzmanlarının değerlendirmelerine ters düşerek kararı uygulamamasına bir tek hukuksal gerekçe ileri sürememektedir. Zaten bu mümkün de değildir. Sunduğum önergedeki sorulara verdiği yanıtları dayandırdığı 'Adalet Divanı'nın kararındaki hizmet serbestisi kavramı Türkiye ile imzalanan Ek Protokellere uyarlanamaz' şeklindeki gerekçe de her türlü hukuksal dayanaktan yoksundur. Konuya ilişkin somut sorulara yanıt vermekten kaçınması da bundan kaynaklanmaktadır” dedi.
Pazarlıkla vize alabildiler
AVRUPA Birliği'nin Türk-Alman Genç İşadamları Değişim Programı kapsamında Almanya'ya gelen Uşak Genç İş Adamları Derneği'nin (UGİK) 25 üyesine, programın süresi olan dört günlük vize verilmek istenmesi şaşkınlık yarattı. Almanya'nın İzmir Başkonsolosluğu'na davetiyelerle başvuran işadamlarına, etkinliğin dört gün sürdüğü belirtilerek, sadece dört günlük vize verileceği söylendi.
İşadamları bu duruma itiraz edince, altı günlük vize alabildiler. Ancak vizenin programın dışına taşan son iki günü işyerlerinin kapalı olduğu haftasonuna rastlıyor. Konsolosluk yetkililerinin bu tutumlarına çok şaşırdıklarını belirten işadamları, bazı meslektaşlarının programın dışında, ticari bağlar kurmak amacıyla Almanya'da bir süre daha kalmayı planladıklarını, ancak konsolosluğun katı tutumu nedeniyle bunu gerçekleştiremeyeceklerini söylediler.
UGİAD Başkanı Mustafa Gündüz, karşılaştıkları muamelenin kendilerini çok üzdüğünü belirterek, "Bizim her birimizin fabrikası var. Hepimiz işadamıyız. AB Projesi kapsamında davet ediliyoruz. Böyle zoraki vize almak ağırımıza gitti. Geziyi protesto etmeyi bile düşündük" dedi.
Vize ayrımcılığı
İşadamlarını Almanya'ya davet eden Almanya Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) Başkanı Prof. Recep Keskin, Türk işadamlarına uygulanan vizenin haksız rekabeti körüklediğini belirterek, "İşte burada da en somut örneğini yaşadık. Avrupa Adalet Divanı, 'Türklere vize istenemez' diye karar çıkarıyor. Bunu uygulamak bir yana, varlıklı işadamlarına bile neredeyse zorla vize alıyoruz. Bu işadamlarımızın Almanya'da kalmak gibi bir niyeti zaten yok. Ama bizim Almanya'da onlara, onların yatırımlarına ihtiyacımız var. Almanya artık bunu görmeli" diye konuştu.