Alman hekimler uyarı grevinde

Güncelleme Tarihi:

Alman hekimler uyarı grevinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2005 00:00

Başta Berlin olmak üzere Almanya’nın 7 eyaletinde çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve fazla mesailerin ödenmesi için dün doktorlar uyarı grevi yaptı. Metal dalında yüzde 5 zam talep eden işçilerin de beklemede olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Almanya’da devlet hastaneleri ile kliniklerde çalışan hekimler dün yine uyarı grevi yaptı. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, fazla mesailerin ödenmesi ve konumlarına göre yüzde 30’a kadar zam yapılmasını talep eden doktorlar, başta Berlin olmak üzere Almanya’nın 7 eyaletinde işe bir süre ara verdi.

Berlin’de üniversite bünyesinde hizmet veren ve 12 hastane ile kliğini içeren Charite’nin 2 bine yakın doktoru hafta başından beri sürdürdükleri çeşitli eylemleri dün uyarı greviyle kapattı. Ancak, taleplerinin önümüzdeki günlerde sürdürülecek toplu sözleşme görüşmelerinde yerine getirilmemesi durumunda eylemlere yeniden başlayacakları tehdidinde de bulundular.

Doktorlar uyarı grevi yaparken Berlin’de Charite’nin hemşireleri de dün öğleyin protesto gösteriyi yaptı. Alman kamu Hizmetlileri Sendikası (ver-di) öncülüğünde yapılan protesto gösterilerine çok sayıda hemşire ve bakım personeli katıldı.
Sorun çözülmeli

Berlin Bilim, Araştırma ve Kültür Senatörü Thomas Flierl, doktorların yaptıkları fazla mesailerin ödenmesi talebine destek verirken, sorunun Almanya genelinde çözülmesini istedi. Senatör Flierl, yüzde 30 zam talebinin abartılı olduğunu belirtirken, "Marburg Birliği" olarak bilinen Alman Tabipler Sendikası ile eyaletlerin mantıklı bir noktada uzlaşmasını umduğunu da söyledi.

Metalciler sırada

Alman Metal İşçileri Sendikası (IG Metall) toplu sözleşme görüşmelerinde yüzde 5 zam talebinde ısrar edileceğini açıkladı. Metal dalı işverenleri ise yapılacak zammın Alman şirketlerin rekabet gücünü azaltacağına dikkat çekerek, IG Metall’a ölçülü davranılması çağrısında bulundular. Aksi takdirde işten çıkarmaların kaçınılmaz olacağına işaret ederek, dolaylı bir şekilde tehditte bulundular.

İG Metall Başkanı Jürgen Peters ise son yıllardaki toplu sözleşme görüşmelerinde hep ölçülü talepte bulunduklarını hatırlatırken, gerekirse greve gideceklerini ilan etti.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!