Bora ZERGER / KÖLN
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2010 10:05
Yaz tatili bitiminde memleketten dönerken akrabaların hediyeleri veya satın alınan bazı ürünleri yanlarında getirmek isteyen vatandaşlar gümrük mevzuatına aykırı ürünlere getirdiklerinde çoğunlukla gümrükle sorun yaşayabiliyorlar. Bunun önlenmesi ve gümrükten sorunsuz bir şekilde geçilebilmesi için Alman Gümrük Müdürlüğü Türkiye'den gelen yolcuları uyardı.
ALMANYA'nın Köln/Bonn Havalimanı'da gümrük girişlerini denetleyen Köln Gümrük Müdürlüğü tatil dönüşü Türkiye'den gelen yolcuları uyararak kesinlikle et ve süt ürünleri getirmemeleri yönünde uyarıda bulundu. Gümrük Müdürlüğü sözcüsü Gerd Plinz, Avrupa Birliği (AB) Gümrük Mevzuatı gereği, hava yolu ile Almanya'ya giriş yaparken bagajlarında et veya süt ürünleri bulunan kişilerin mallarına kesinlikle el konulduğunu ve bu ürünlerin anında imha edildiğini açıkladı.
Konuyla ilgili olarak Hürriyet'i Köln/Bonn Havalimanı güvenlik sahasında konuk eden Köln Gümrük Müdürlüğü sözcüsü Gerd Plinz son zamanlarda bir azalma gözlemlense de Türkiye'den gelen yolcuların Almanya girişlerinde hala et ve süt ürünleri getirdiklerini anlattı. Uygulamanın ne Türk ürünlerine karşı ne de Türkiye'den gelenleri dışlama amaçlı olmadığını belirten Gerd Plinz, "Güney Amerika, Afrika, bazı Asya ülkeleri ve Orta Doğu'da yer alan üçüncü ülkelerde giderek artan sayıda domuz vebası (KSP), kuş gribi (A/H5N1), şap hastalığı (MKS) gibi bulaşıcı hayvan hastalıkları görülüyor. Bu hastalıklar yüksek derecede bulaşıcı ve hayvanlar arasında hızla epidemik boyutlara ulaşabilen virüs hastalıkları. Bazı özellikle patojenik taşıyıcı türleri insanlar için de tehlikeli olabilir.
Ağır ekonomik tahribata yol açabilir
Böylece hastalık insan ve hayvan sağlığı için ciddi bir tehlike oluşturarak, hastalığın bulaşabileceği hayvan türlerinde ağır ekonomik tahribata yol açabilir. Seyahat edenlere bu nedenle AB'ye bir dizi üçüncü ülkeden hayvan, hayvan eti, yumurta ve diğer hayvansal ürünleri yolculuklardan getirmek yasaklanmıştır. Örneğin bal gibi diğer hayvansal ürünler için ise belli kotalar mevcut. Yolcular bagajlarında sadece iki kilo bal getirebilirler" diye konuştu.
Taklitten kaçının
Köln/Bonn Havalimanı'nda yolcularla birebir muhatap olan Gümrük Müdürü Matthias Klose sağlık konusunun dışında yolcuları marka ürünlerin taklitleri hususunda uyardı. Marka ve telif haklarının korunması amacı ile son dönemde denetimlerini yoğunlaştırdıklarını belirten Matthias Klose, "Marka ürünleri yurt dışında Almanya'daki fiyatlardan daha ucuz olduğu düşüncesi ile alanlar, aslında çoğu zaman adi bir taklit aldıklarının farkına varamıyor. Ancak bu tarz ürünler hem düşük kalite açısından hem de markanın itibarını zedelemesi açısından ekonomik bir suç unsurunu oluşturuyor. Bu nedenle yolcuların yurt dışında yaptıkları alışverişler konusunda gümrük mevzuatına uymalarını tavsiye ediyorum" dedi.
Serbest miktarı aşmayın
Ayrıca gümrük mevzuatında AB-ülkesi olmayan üçüncü ülkelerden getirilebilecek ürünler ve miktarları belirtilmiş olduğunu söyleyen Klose sözlerini şöyle sürdürdü: "AB Gümrük Mevzuatı'na göre kişisel kullanım için ayrılan veya eşe dosta hediye amaçlı mallar olabilir. Para karşılığı veya ticari amaçlı bir malın getirilmesi yasaktır. Buna uyulduğu ve yolcunun 17 yaşının üzerinde olduğu sürece AB'ye 200 adet sigara, 50 adet puro veya 250 gram tütün, 1 litre yüksek alkollü içki, 4 litre şarap veya 16 litre bira getirebilirler. İlaç konusunda ise yine kişisel kullanım şart ve miktarı aşırı olmamalı. Yolcular ayrıca yurt dışından sadece toplam 430 Euro değerinde yeni mal sokabilirler. Bu miktarın üzerindeki mallardan kesinlikle gümrük vergisi alınır."
Nakit para trafiği
Gümrük Müdürü Matthias Klose 15 Haziran 2007 tarihinden itibaren geçerli olan Avrupa Tüzüğü (EC) No 1889/2005'e göre, yanında nakit olarak 10 bin Euro veya daha fazlasını taşıyan bütün yolcular AB giriş ve çıkışlarında bu meblağı gümrükte beyan etmeleri gerektiğini hatırlattı. Yazılı beyanın AB'ye giriş yapılan veya AB'nin terk edildiği kontrol noktasında bulunan gümrükte tamamlanması gerektiğini vurgulayan Klose, "Bu girişim para aklama, terörizm ve suçlarla ilgili sıkı düzenlemelerde bulunarak AB düzeyinde gerçekleştirilen suçla mücadele ve güvenlik arttırıcı çalışmaları destekleme amacı taşımaktadır" diye konuştu.
Senetler, hisseler, seyahat çekleri ve vadeli mevduat hesap cüzdanlarının da bu kapsamda olduğunu belirten Klose sözlerine şöyle devam etti: "Yolcu eksik ya da yanlış beyanda bulunursa ve bu ortaya çıkarsa, paraya el konulabilir ya da haczedilebilir ve kişi cezaya tabi tutulabilir."