Güncelleme Tarihi:
DEÜ İşletme Fakültesi Muhasebe Finansman Ana Bilim Dalı Yrd. Doç. Dr. Berna Kırkulak, Antalyada düzenlenen 'Uluslararası Emekli Göçünün Ekonomik ve Sosyal Etkileri: Antalya Örneği' konulu çalıştayda, 'Yabancı Emekli Göçünün Sosyal ve Ekonomik Etkileri: Antalya ve Çevresi Ampirik Bir Çalışma' başlıklı çalışmanın sonuçlarını açıkladı.
TÜBİTAK destekli projenin Antalya merkezi, Kaş, Korkuteli, Kemer, Manavgat, Alanya ilçelerinde yürütüldüğünü anlatan Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, projede Antalyada ve ilçelerinde yaşayan yerleşik yabancı emeklilerin yanı sıra, yerel halkın da görüşlerinin sorulduğunu bildirdi.
-YERLEŞİK YABANCI SAYISI ARTIYOR-
Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, Türkiyede 2005 yılında 163 bin 18 olan ikamet izni almış yabancı sayısının geçen yıl 202 bin 85e yükseldiğini ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. Berna Kırkulak, en fazla yabancının yerleştiği ilin 106 bin 156 kişi ile İstanbul olduğunu, bu ili 16 bin 772 kişi ile Bursanın izlediğini vurguladı. Antalyada 13 bin 832 yerleşik yabancı emeklinin yaşadığını belirten Kırkulak, çalışmada, Antalyada en az 6 ay süreyle yaşayanların baz alındığını kaydetti.
Proje çerçevesinde bir de anket hazırlandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, anket çalışmasına 500 yabancının katıldığını bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Berna Kırkulak, şöyle konuştu:
'Ankete katılanlar arasında Almanya, İngiltere, Hollanda, Norveç, Danimarka, Belçika, İsveç, İrlanda vatandaşları ilk sırada yer aldı. 2006 yılında başladığımız projeyi bu ay tamamladık. Yabancı yerleşiklerin Antalyayı ya da Türkiyeyi tercih etmesinde, özellikle iklimi, insan ilişkileri, Türkiyenin ucuz olması ve ülkenin tarihi ve kültürel zenginlikleri etkili. Ayrıca Türkiyenin AB üyeliği süreci de Türkiyede yaşayan Avrupalılar tarafından pozitif değerlendiriliyor.'
-'SAÐLIK MERKEZİ UZAK, ALT YAPI EKSİK'-
Yabancıların sağlık hizmetlerine bakışının da bu anketle değerlendirildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, yabancıların Türkiyede sağlık hizmetlerinde karşılaştıkları sorunun başında sağlık merkezine uzaklığın geldiğini, yabancıların yakındıkları ikinci konunun ise sağlıkta yeterli altyapı bulunmayışı olduğunu vurguladı.
Yrd. Doç. Dr. Berna Kırkulak, Antalya ve çevresinde yaşayan yabancıların kendi aralarında da milliyetlerine bağlı olarak yaşam alanlarını ayırdıklarının ortaya çıktığını söyledi. Yard. Doç. Dr. Kırkulak, yabancıların Türkçe konuşabilme becerilerinin de ankette değerlendirildiğini anlattı. Kırkulak, Türkiyede yaşayan yabancıların Türkçelerinin alışverişte 'oldukça iyi', resmi evrakları kullanmada ise 'çok zayıf' olduğunu ifade ettiklerini kaydetti.
Yabancıların Türkçe bilmemelerine rağmen yaşamlarını sürdürebildiklerine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, ankete katılan yabancıların yüzde 59unun, 'Türkçe konuşmama gerek yok, birçok insan ana dilimi konuşuyor' yanıtını verdiğini bildirdi.
-YERLİ HALKIN YABANCILARA BAKIŞI-
Çalışmada yerel halka da sorular yöneltildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, bölgede yaşayan vatandaşların yabancıların Türkiyeye yerleşmelerine olumlu bakmadıklarının ortaya çıktığını kaydetti.
Ankete cevap veren halkın yüzde 63ünün yabancılara mülk satışına olumsuz baktığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, yüzde 73ünün de ellerindeki mülkü bir Türke satmayı tercih ettiğini söyledi. Kırkulak, 'Bu da tamamıyla milli duygularla ilgili' dedi.
Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, mülkünü yabancıya satma konusuna 'Evet' diyen yüzde 4lük bölümün ise bu tercihinde maddiyatın etkili olduğunu vurguladı.
Ankette yer alan, 'Yabancıların Antalyaya yerleşmeleri sizin için ne ifade etmektedir?' şeklindeki soruya gelen yanıtların da dikkat çekici olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, 'Ankete katılan vatandaşların yüzde 46,9u, yabancıların Antalyaya yerleşmesinin kendilerine ahlaki değerlerin bozulmasını ifade ettiğini söyledi' dedi.
Türk vatandaşlarının yabancıların Türkiyede çalışmasına da olumsuz baktıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, ankete katılanların yüzde 65,1inin yabancıların Antalyada çalışmasının, yerel halkın iş bulmasını olumsuz etkilediği görüşünde olduğunu anlattı.
Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, yerleşik olarak yabancıların seçimlere katılabilmesine ilişkin yöneltilen soruya da yerel halkın yüzde 19,8inin 'Sakıncalı', yüzde 41,8inin ise 'Olumsuz' şeklinde görüş belirttiğini vurguladı.
-NAZİK AMA İÇKİCİ-
Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, ankette Türk vatandaşlarına, 'Bir yabancının en belirleyici kişisel özellikleri sizce hangileridir?' şeklinde bir soru yöneltildiğini, Türk vatandaşlarının yüzde 38,5inin bu soruya 'Nazik, kibar' yanıtını verdiğini söyledi.
Aynı soruya yanıt verenlerin yüzde 33,3ünün yabancıların en belirleyici özelliği olarak 'İçkici' ifadesini kullandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Kırkulak, yüzde 31,3ünün ise yabancıları 'Dürüst ve güvenilir' diye nitelendirdiğini anlattı.