Güncelleme Tarihi:
ALMANYAnın Münih kentinde Sosyaldemokrat Halk Dernekleri Federasyonu Güney Almanya Örgütü "Göçmen Çocukların Eğitimi ve Sorunları" başlıklı bir sempozyum düzenledi. Sempozyuma katılan konuşmacılar HDF genel Başkanı Ahmet İyidirli "Eğitim Politikaları ve Göçmenler", Dr. Etem Ete "Aile ve Çocuk ilişkileri", Dr. Özgür Savaşçı "Anadilin ve Çok Dilliliğin Önemi" ve Meslek Danışmanı Ahmet Naz Meslek Seçimindeki Sorunlar konusunda bilgiler verdiler. Sempozyumu Türkiye Halk Derneği Münih Başkanı Necip Şahin yönetti.
Toplum yapısına cevap veremiyor
HDF Genel Başkanı Ahmet İyidirli Almanyanın toplum yapısının değiştiğini Eğitim Sisteminin de bugünkü toplum yapısına cevap vermediğini göçmenler açısından sorunlar yaşandığını belirterek değişmesi gerektiğini söyledi.
Almanyanın artık bir göç ülkesi olduğunu belirerek bugünkü Alman Eğitim Sisteminin ayrımcı yapısı gereği başta Türkler olmak üzere göçmenlerin sosyal kökenlerinden dolayı kaybedenler arasında olduklarını söyledi.
Eğitimin anaokulundan üniversiteye kadar ücretsiz olması gerektiğini, Alman Eğitim Sistemi çocukları kabiliyet ve yeteneklerine göre elerken sosyal ve etnik kökenlerini dikkate alarak duyarlı olmasının da büyük önem taşıdığını vurguladı. Ahmet İyidirli, anadille eğitimin temel bir hak olduğunu bu talebin inanç ve inatla sürdürülmesini istedi.
Meslekte yanlış seçimler
Aktif adlı Meslek Danışma Merkezi sorumlusu eğitmen Ahmet Naz meslek eğitimi konusunda Türk gençlerini belirli mesleklerde yığılmalar yaparak yanlış tercihlerde bulunduğuna dikkati çekti. Naz Alman Eğitim Sisteminin yapısal sorunlarının meslek eğitim ve yaşamına da yansıdığını belirterek, "Meslek konusunda aile ve genç tercih yaparken kafalarındaki değil hem yeteneklerine hem de iş piyasasının gereklerine cevap verecek mesleklere eğilmeleri gerekir. Bugün 350 meslek olmasına rağmen Türk gençleri 5-6 meslek konusunda ısrarcı olunup yanlış seçimler yapılmakta. Bu konuda meslek danışmanlarına başvurulması en iyi yoldur' dedi.
Çocuklarımıza vakit ayıralım
Dr Etem Ete Türk anne ve babaların çocuk eğitimi konusunda daha duyarlı olmalarını isteyerek, eğitimin okulda değil ailede başladığını söyledi. Çocuk yetiştirmede ilk 4 yılın büyük önem taşıdığını belirten Dr. Etem Ete, "Bizi biz yapan temel taşlar 0-4 yaşlarında atılır. Çocuklarınıza vakit ayırın. Onlarla konuşun oynayın. Sevildiğini, korunduğunu bilsin. Bilmediğiniz konularda uzmanlara danışın. Eğitimde başarı okul öncesi eğitime bağlıdır" dedi.
Dil ve düşünce ayrılmaz
Dil Bilimci Dr. Özgür Savaşçı "Anadil ve Çok Dilliliğin Önemi" konulu konuşmasında dil ve düşünce arasında ayrılmaz bir bağ olduğuna değinerek, "Dil ve düşünce, bir yaprağın iki yüzü gibidir" dedi.
Çocukların 6 yaşına kadar dil öğrenme yeteneklerinin çok yüksek olduğunu belirterek bundan her ailenin yararlanmasını tavsiye etti. Anadilin çocuğun öğrendiği yada edindiği ilk diller olduğunu söyledi.