Alman Demir Yolları eyaletleri birbirine düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Alman Demir Yolları eyaletleri birbirine düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2005 00:00

Alman Demir Yolları’nın (DB) merkezini Berlin’den Hamburg’a taşıma planı Hamburg ile Berlin’i karşı karşıya getirdi.

Haberin Devamı




Demiryolları
Alman Demir Yolları’nın (DB) merkezini başkent Berlin’den liman kenti Hamburg’a taşıma planı Almanya’da adeta bir ``devlet sorunu’’ haline geldi.

Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, ``DB’’nin sahibinin devlet olduğuna dikkat çekerek, Başbakan Angela Merkel’e devreye girip taşınmayı engelleme çağrısında bulundu.

Taşınma pazarlığı

850’si yüksek düzeyde yönetici olmak üzere Alman Demir Yolları’nın Berlin’de 20 bine yakın kişi çalıştırdığını belirten Wowereit, merkezin Hamburg’a taşınmasının başkent ekonomisi açısından kötü bir sinyal olacağını söyledi.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Klaus Wowereit, aynı zamanda Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) Genel Başkanı olan Angela Merkel’e ``Berlin’in ikinci sınıf bir metropole dönüşmesine izin vermeyin’’ çağrısında da bulundu.

``DB’’ Başkanı Hurtmut Mehdorn ile Hamburg Eyalet Başbakanı Ole von Beust’un yaklaşık 5 aydır ``taşınma pazarlığı’’ yaptığı ortaya çıktı. Bu pazarlıktan Federal Ulaştırma Bakanlığı’nın da, Berlin Senatosu’nun da haberdar olmadığı açıklandı.

Ulaştırma Bakanı´na bilgi

Alman Demir Yolları yüzünden Berlin ile Hamburg birbirine düşerken, Hamburg Ekonomi Senatörü Gunnar Uldall, hükümetin bu işe karışmamasını istedi.

CDU’lu politikacı, ``Alman Demir Yolları bağımsız bir şirket gibi değil de, devlet güdümlü yönetildiği şeklinde bir izlenim yaratılması durumunda özelleştirmede istenilen hedefe ulaşmak mümkün değildir’’ uyarısında bulundu.

``DB’’ ile ilgili gelişmelerin Başbakan Angela Merkel başkanlığında yarın yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacağı açıklandı. Bakanlar Kurulu toplantısında Federal Ulaştırma Bakanı Wolfgang Tiefensee’den gelişmelerle ilgili bilgi vereceği de belirtildi.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!