Güncelleme Tarihi:
Mülteci krizi başlığıyla Türkiye'ye gelen Almanya Başbakanı Merkel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğluyla yaptığı görüşmeler Alman basınında geniş yer buldu.
Ülkenin önde gelen yayın organları, Avrupa'nın karşı karşıya olduğu mülteci akınını frenlemek için Türkiye'yle pazarlık masasına oturan merkel'in ziyaretini gün boyunca takip etti.
Almanya'nın en prestijli gazetelerinden,
Frankfurter Allgemeine, "Merkel Türkiye'ye para ve vize kolaylığı vaad ediyor" başlıklı haberinde, Alman Başbakan'ın Ankara'ya mültecilerin daha hızlı geri kabulune karşın bir dizi taviz sözü verdiğini yazdı.
Spiegel dergisi, Avrupa'nın mülteci akınıyla başetmek için Türkiye'ye bir tampon bölge olarak ihtiyaç duyduğunu yazarken, Merkel'in buna karşılık Ankara'ya teklif ettiği vaadleri kaleme aldı.
Angela Merkel'in 1 Kasım seçimleri öncesi Türkiye'ye gitmesinin ülkede tepki çektiğine yer veren Spiegel, bunun AK Parti'ye uygun olmayan bir seçim desteği olarak algınlandığını belirtiyor.
Almanya'nın en yüksek tirajlı gazetelerinden,
Süd Deutsche Zeitung Merkel'in ziyaretini, ''Avrupa'nın kapıcısında" manşetiyle haberleştirdi.
Gazetenin Türkiye muhabiri Mike Şimanski'nin kaleme aldığı haberde, AK Parti'nin bu ziyareti günlerdir sabırsızlıkla beklediği ifade edilirken, Türkiye gezisinin Merkel'i ülkesinde zor durumda bıraktığı ifade ediliyor.
Alman Başbakan'ın tüm ziyaret boyunca bir an önce gitmek ister gibi durduğunu yazan Süddeutsche Zeitung, "Merkel'in Türkiye ve Erdoğan'a gerçekten ihtiyacı var mı?" sorusunu soruyor.
Die Welt Gazetesi haberinde "Erdoğan'ın Türkiyesi Avrupa'nın yeni tampon bölgesi" başlığını kullanırken, sunduğu tekliflere rağmen Angela Merkel'in Türkiye'nin rolünü bir sınır polisine indirgediği yorumunda bulunuyor.
İngiliz basını
İngiliz Guardian gazetesi, Almanya'nın, sığınmacı krizindeki yardımına karşılık, Türkiye'nin AB üyelik sürecini hızlandırmaya hazır olduğunu yazdı.
"Merkel, sığınmacı kontrolleri karşılığında Türkiye-AB anlaşması önerdi" başlığını atan Times gazetesi, "Türkiye'nin AB'ye katılma şansının, Merkel'in u-dönüşü ile yeniden canlandığını" kaydetti. Times Merkel'in, Suriye'den sığınmacı akışının kontrol altına alınmasına yardımcı olması karşılığında, Türkiye'nin AB üyeliğine muhalefete son verdiğini yazdı.
Daily Telegraph gazetesi, "Türkiye sığınmacı krizinde vize sözü aldı" başlıklı haberinde, Merkel'in vize muafiyeti ve AB üyelik sürecinde Ankara'ya destek sözü verdiğini bildirdi.
Indepedent ise "Merkel'in kirli bir anlaşma önerdiğini" savunarak bu kapsamda Alman liderin, Türkiye'nin sığınmacı akışını durdurmasına karşılık AB üyelik sürecinin hızlandırılması sözü verdiğini iddia etti.
Financial Times gazetesinin ilk sayfasındaki haberde ise, Merkel'in Türkiye'nin iki talebine yeşil ışık yakmadığı ileri sürüldü. Bunlardan birinin, Türk vatandaşlarına yönelik vize sınırlamalarının 2016 yazında kaldırılması, diğerinin AB'nin 1915 olaylarına ilişkin tutumunun değiştirilmesi olduğu belirtildi.
Fransız basını
Le Monde gazetesi "Merkel Avrupa sınırlarını güçlendirmek için Türkiye ile müzakereler yürütüyor" başlığıyla verdiği haberde, Merkel'in sığınmacılar
konusunda yapılan işbirliğinden dolayı Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin yeniden canlandırılacağı yönündeki tespitine yer verildi.
RTL radyosu ise Merkel'in Türk liderleri, AB'nin sığınmacılarla ilgili eylem planına ikna etmeyi amaçladığını, son gelişmelerin ardından Türkiye-AB vize muafiyeti ve geri kabul anlaşması sürecinin hızlanabileceğini ve yakında Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahate başlayabileceklerini bildirdi.
İsveç televizyonu
İsveç devlet televizyonu SVT, konuya ilişkin haberinde, Avrupa ve Merkel'in uzun süredir Erdoğan'a sırtını döndüğünü ancak sığınmacı krizine çözüm bulamayan Merkel'in yeniden "Erdoğan'ın kapısını çalarak büyük tavizler verdiğini" belirtti.