Güncelleme Tarihi:
Alman istihbaratının, Amerikalıların Avrupalı siyasetçiler ve şirketler hakkında casusluk faaliyetlerinde yardım ettiği iddialarının doğru olması halinde bunun anayasa ihlali olacağını söyleyen Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, "Bir Alman kurumu Alman Anayasası’na uymak zorunda." sözüyle tepki verdi. BND’nin çalışmalarının daha iyi kontrol edilmesini isteyen Bakan Maas, “BND’nin faaliyetlerini demokratik kontrol altında tutmalıyız. Kesinlikle istihbarat servislerine hukuki boşluk bırakılmamalı.” diyerek yasa çalışması yapmak istediğini ifade etti.
Alman kurumların anayasaya uyması gerektiğini söyleyen Maas, yasal çerçevenin istihbarat servislerinin çalışmaları için yeterli olup olmadığının kontrol edilmesini istedi. Welt’e konuşan Maas, “Birçokları, istihbarat servislerinin çalışma alanlarını net ve kesin şekilde tanımlamamız gerektiğini söylüyor.” sözleriyle BND’yi kontrol eden Federal Meclis Kontrol Komisyonu’nun yetkilerinin artırılması için yasa hazırlamak istediğini ifade etti.
Adalet Bakanı Maas, G10 olarak adlandırılan Alman Anayasa’nın mektup, posta ve uzak mesafelerle haberleşmesinin gizliliğini garanti altına alan 10. maddesinin reforme edilerek istihbarat servisinin bu maddeye ne kadar müdahale edebileceğinin Federal Meclis Kontrol Komisyonu’nun denetimine tabi tutulması gerektiğini söyledi.
GABRİEL, MERKEL ÜZERİNDEKİ BASKIYI ARTIRDI
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, BND skandalının bir an önce aydınlatılmasını isteyerek "BND’nin Amerikan gizli servisine Alman firmalar hakkında da casusluk faaliyetlerine yardım ettiği şüphesini bir an önce aydınlatmamız gerekiyor. Yoksa bu devlet skandalı haline gelir." sözüyle Merkel’in üzerindeki baskıyı artırdı.
Federal Meclis Kontrol Komisyonu’nun talep ettiği listenin Merkel tarafından bir an önce sunulmasını isteyen Gabriel, Amerikan hükümetinin casuslukta kullanılan aramaları içeren listenin açıklanmasına karşı çıkmasına rağmen Merkel’in Federal Meclis’in bilgisine açması gerektiğini söyledi.
Söz konusu casusluk listesinin açıklanması konusunda Gabriel ile Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier arasında fikir ayrılığı yaşandığı ifade edildi. Steinmeier’in listenin Federal Meclis’e sunulmasına sıcak bakmadığı belirtildi.
BND’nin NSA’ya yaptığı skandala neden olan yardımların listesini talep eden Federal Meclis’e Merkel, öncelikle Amerikan hükümetinin bilgisine başvurulması gerektiği cevabını vermişti. Amerika’dan ilk gelen tepkisinin listenin açıklanmaması yönünde olduğu ifade ediliyor.