Güncelleme Tarihi:
OPERANIN basın danışmanı Thomas Petersen’in daveti üzerine provayı izlemeye gittiğimde, beni ilk olarak Komische Oper’in 50’lerden kalma nostaljik salonu karşılıyor ve kucaklıyor.
İnsan sadece salonun içini görmek için bile oraya gidebilir. Ardından prova başladığında, dekor ve salon arasındaki uyumdan da, eserin doğru yerde sergilendiğini görüyorsunuz.
Prova başlıyor, Berlinli besteci Taner Akyol’un başarılı bir şekilde harmanladığı Doğu ve Batı melodileri eşliğinde yetişkin ve çocuklardan oluşan oyuncu kadrosu sahnedeki yerini alıyor.
Zaman zaman gergin hissettiren, çokça güldüren eserin opera metni ise Çetin İpekkaya ve Marietta Rohrer-İpekkaya tarafından yazılmış.
YARI ALMANCA YARI TÜRKÇE
Batıyı doğunun gizemli ve masalsı dünyasıyla tanıştıran bu eser, yalnızca çocuk değil büyüklerinde severek izleyeceği bir şekilde sergilenmiş.
Çocuk korosunun iki genç yıldızı Emma ve Kaan ise oldukça iddialı performanslarıyla dikkati çekiyor. Emma 12, Kaan ise 11 yaşında. Emma eserin diğer operalardan içerdiği kültürel ögeler nedeniyle farklı olduğunu belirtti.
Temsilin yüzde 50 Almanca, yüzde 50 Türkçe olduğuna belirten oyunun diğer kahramanı Kaan ise;
"Bunun dışında provalar sırasında Alman arkadaşlarıma açıklamam gereken birçok kültürel öge oldu. Örneğin bir sahnede bir büyüğün eli öpülüyor, bu bizde oldukça sıradan bir şeyken, onlar ilk defa bu oyun aracılığı ile bu tarz olgularla tanışıyor" dedi.
Ali Baba ve Kırk Haramiler, yarın (pazar) saat 16.00'da Komische Oper Berlin’de sahnelenecek.
Adres: Behrenstr. 55-57, 10117 Berlin.