Güncelleme Tarihi:
Dumanın, alevlerden daha çabuk yayıldığı gibi, öldürücü etkisinin de daha büyük olduğuna vurgu yapan yetkililer, yangınların yüzde 70'inin geceleri çıktığını hatırlattılar. Duman zehirlenmesine karşı en iyi korumanın, eve kurulacak olan duman uyarı sistemi olduğuna işaret edilen açıklamada, "Kendinizi ve ailenizi, duman zehirlenmesinden kurtarmak istiyorsanız, evinizin yapısına uygun bir duman uyarı sistemi taktırın" denildi. Söz konusu uyarı sistemin takılmasının yeni inşa edilen evler için zorunlu olduğu kaydedildi.
Hepsi güvenilir değil
Bağımsız kalite kontrol kuruluşu Stiftung Warentest, duman uyarı sistemi seçerken dikkatli olunması gerektiği ve piyasada satışa sunulan ürünlerin hepsinin güvenilir olmadığı uyarısında bulundu. Verilen bilgiye göre, söz konusu uyarı sistemlerin sadece yüzde 40'ı yapılan testlerde "iyi" notu alırken, geri kalanlar ise "orta" ve "kötü" notu alıyor. Duman uyarı sisteminin kalitesinin yanı sıra, seçilen sistem türünün ve evde kurulma yerinin de, önemli rol oynadığına işaret eden Stiftung Warentest uzmanları, "Böyle bir sistemi alanlar, şu sorulara dikkate almalı: Evde, bu sistemi için kurmak için en uygun yer neresi? Sistemi çalıştıran pillerin ömrü ne kadar? Bu iki detay, sisteminizin hatasız çalışmasını ve hayat kurtarmasını sağlar" dediler.
Yanlış inanışlar
Hessen Baca Temizleyicileri Birliği, yangın ve sonuçları hakkında halk arasında bir dizi yanlış inanışların olduğuna işaret ederek, bunlardan bir kaçını şu şekilde sıraladı:
YANLIŞ: Yangın çıkarsa, evdeki hayvanım veya komşularım beni uyarır
YANLIŞ: Evde yangın çıkmaması konusunda çok dikkatliyim ve evde yanabilecek bir eşya yok?
YANLIŞ: Taştan örülü olan evim yanmaz.
YANLIŞ: Tüm eve kurulacak duman uyarı sisteminin maliyeti çok yüksek.