Güncelleme Tarihi:
Bu değişim çok çabuk olmadı. Sancılarla dolu bir dönem yaşandı.
Bu dönemi en iyi bilenlerdenim. Çünkü bu kurumu yakından izleyen en eski bir-iki gazeteciden biriyim.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) bir "okul" gibidir. Avrupa'nın en "önemli" siyasetçileri bu kurumda yetiştiler.
Türkiye'yi dün ve bugün yöneten siyasetçiler de burada uzun yıllar görev aldılar. Geçmişte Turan Güneş, Muammer Aksoy, Erdal İnönü, Mümtaz Soysal, Kamran İnan, İsmail Cem, Cevdet Akçalı, Şükrü Gürel, Mükerrem Taşçıoğlu, İstemihan Talay, Zülfü Livaneli, Ali Dinçer, Abdulkadir Ateş, Lale Aytaman, Engin Güner, Gülsün Bilgehan bunlardan birkaçı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bu kurumda uzun yıllar görev alan ve AKPM'yi bir "okul" olarak adlandıran kişidir.
***
Adlarını sayamadığım birçok önemli siyasetçinin gelip geçtiği bu kurumda Türkiye her zaman "savunmada kalan" ülke konumunda oldu. Avrupa Birliği'nin "arka odası" olarak da görülen bu kurumda Türkiye demokrasisinin yaşadığı "darbe" kesintileri ve yaşadığı her çalkantı, doğrudan AKPM'ye yansıdı ve beraberinde "sancılı" tartışmaları getirdi. Türkiye bu kurumda hep, Avrupa ile "kavga" etti.
AB ile müzakerelere başlamak için gerçekleştirilen reformlar, Türkiye'yi AKPM'de büyük ölçüde rahatlattı. Ve 2005'te başlayan müzakereler, ülkenin bir başka Avrupa kurumu olan AKPM'de "rahatlamasını" sağladı. Şimdi Türkiye'deki demokratik gelişmeler, Avrupa Birliği tarafından yakından izleniyor ve her yıl yapılan raporlar ve düzenlenen oturumlarla bu eksiklikler birbiri ardınca sıralanıyor.
Türkiye artık, 47 üye ülkeli Avrupa Konseyi'nde, 27 ülkeli Avrupa Birliği'ne üye olmaya hazırlanan bir ülke konumuna ulaştı.
Ve şimdi orada Alanyalı Mevlüt ortaya çıktı.
Mevlüt Çavuşoğlu, AKP listesinden AKPM üyeliğine geldiğinde daha 36 yaşındaydı. Gençliği, sempatikliği ve girişkenliğiyle kısa zamanda kendisini sevdirdi. AKPM'nin çeşitli kurumlarında aktif görevler aldı.
2007'deki seçimlerden sonra da bu kurumda görev yapan 12 TBMM üyesinin "heyet başkanlığını" üstlendi ve özellikle AKPM Siyasi Komisyonu'nda etkin görevler yaptı.
Ve 1949'dan beri Türkiye, ilk kez "Alanyalı Mevlüt" aracılığıyla bu kurumun "en üst" görevini üstlendi.
Dün AKPM Başkanlığı seçimleri yapıldı ve 42 yaşındaki Mevlüt Çavuşoğlu "tek aday” olarak seçildi.
Türkiye artık, "Demokrasi ve insan hakları evi" olarak adlandırılan Avrupa Konseyi'nde suçlanan bir ülke konumunda değil. Hatta 47 ülkenin ortak oyuyla başkanlığa getirilen bir ülke konumuna ulaştı.
Bu nedenle dün, Türkiye demokrasisi ve uluslararası başarısı adına önemli bir gündü...
Bunun gururu ise 42 yaşındaki Alanyalı Mevlüt Çavuşoğlu'na aitti.