Akgün: DİTİB politize oldu

Güncelleme Tarihi:

Akgün: DİTİB politize oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2009 10:05

Alman birinci televizyonu ARD'de bu akşam yayınlanacak “Allah ve vatan için” adlı programda konuşan SPD Federal Meclis Milletvekili Lale Akgün, "DİTİB'de son yıllarda politize olmuşluk gözlüyorum" dedi.

Haberin Devamı

Alman Birinci Televizyonu Kanalı ARD'de bu akşam saat 22.45'te “Für Allah und Vaterland-Allah ve vatan için” adlı 45 dakikalık programda, DİTİB ve İslamiyet konusu ele alınacak. Ahmet Şenyurt ve Alessandro Nasini tarafından hazırlanan programda görüşlerine yer verilen SPD Federal Milletvekili Lale Akgün, Hürriyet'e yaptığı açıklamada “DİTİB artık politize olmuş bir kurum. AKP hükümetiyle bu hale geldi. Nasıl Türkiye'de mahalle baskısı oluyorsa aynı şeyi burada da yaşama başladık. Ben mahalle baskının kurbanı olmak istemediğim için bunu dile getiriyorum” dedi.

Yurtdışından kontrole karşıyım

Akgün, Türkiye'de önceki hükümetler döneminde sadece Almanya'daki vatandaşın dini görevlerini yerine getirmeye hizmet ettiğini işaret ederek “DİTİB'de son yıllarda daha politize olmuşluk görüyorum. Bunun da AKP'nin politikasıyla bağlantısı olduğunu düşünüyorum. AKP, DİTİB üzerinden Almanya'daki Türkler üzerinde etki sahibi olmak istiyor. Örneğin DİTİB eskiden, katiyen Milli Görüş ile biraraya gelmezdi. Şimdi ise Milli Görüş'le yakın temastalar. Almanya'daki derneklerin yurt dışından kontrol edilmesine karşıyım” dedi

İslam konferansı gereksiz

SPD'li politikacı, Federal Alman İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble tarafından hayata geçirilen ve onun başkanlığında yapılan İslam Konferansı toplantılarını eleştirirerek bu zirveye katılan Müslüman derneklerin de politize dernek olarak niteledi. Akgün, “İslam Konferansı'na katılan bütün dernekler politize olmuş durumda. İslam Konferansı'nı zaten gereksiz buluyorum. Bunu her zaman söyledim. İslam Konferansı hangi sorunu çözecek” şeklinde konuştu.

POLİTİK ETKİ VAR MI?

DİTİB Başkanı'nın aynı zamanda Türk Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri olduğu belirtilen programda, DİTİB'in Almanya'daki en büyük Müslüman organizasyon ve 880 üye derneğine sahip olduğu kaydedildi. Ayrıca, DİTİB'in, Alman İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble tarafından kurulan ve onun başkanlığında yürütülen İslam Konferansı içindeki en çok söz hakkına sahip dernek olduğu belirtilip, Türk hükümetinin de burada söz hakkına sahip olup olmadığı sorgulanıyor. Ankara hükümetinin ayrıca, DİTİB üzerinden Almanya üzerinde politik etki yaratmak isteyip istemediği ve AB'ye girebilmesi için çalışmalar yapıp yapmadığı tartışılıyor.

PROGRAMDA KİMLER YER ALIYOR?

Haber programda, Alman İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Protestan Kilisesi Papazı Werner Schneider, Köln Belediye Başkanı Fritz Schramma, Münih Belediye Başkanı Christian Ude, Ditib Basın Sözcüsü Ayşe Aydın, Ditib görevlisi Mehmet Yıldırım, Duisburg Ditib üyeleri, Federal Meclis SPD Milletvekili Lale Akgün, Hessen Eyaleti Uyum Sorumlusu Birgit Zeitmetz-Lurz'un görüşlerine yer veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!