Akdeniz’deki göçmen trajedisi Libya sorununa endeksli

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz’deki göçmen trajedisi Libya sorununa endeksli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2015 12:19

İtalya Başbakanı Renzi, "Bu sorun, Libya’daki sorun çözülene kadar çözüme kavuşmayacak" dedi.

Haberin Devamı

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Akdeniz’deki son göçmen faciasının ardından Avrupa Birliği’nin bu konuyla daha çok ilgilenmesi gerektiğini, buradaki sorunun göçmenlerin hareket noktası olan Libya olduğunu söyledi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Libya’dan İtalya’ya gitmek için cumartesi günü hareket eden dört kaçak göçmen teknesinden üçünün alabora olması sonucu 300’ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği trajedi sonrasında İtalyan televizyonuna konuştu.

Renzi, "Bu sorun Libya’daki sorun çözülene kadar çözüme kavuşmayacak” dedi. Renzi, Avrupa'dan bu konuyla daha çok ilgilenmesini talep edeceklerini dile getirerek, konuşulacak konular arasında sadece Ukrayna ve Yunanistan değil, Libya'nın da bulunduğunu ve bunu yarın Avrupa Konseyi'nde gündeme getireceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Renzi, İtalya’nın insani yardım maksatlı Ekim 2013’te uyguladığı “Mare Nostrum (Bizim Deniz)” operasyonun yerine Kasım 2014’te AB sınır ajansı Frantex tarafından hayata geçirilen “Triton” operasyonun Mare Nostrum kadar etkin olmadığı yönündeki tartışmalara da değindi. İtalya Başbakanı, bunun "Triton ve Mare Nostrum arasında bir maç olmadığını" belirterek, ölümlerin ideolojik tartışmalara çekilerek konunun istismar edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Ekim 2013’te Lampedusa adasının birkaç mil açığında yaşanan ve 366 göçmenin hayatını kaybetmesinin ardından başlatılan “Mare Nostrum” operasyonunu hayata geçiren dönemin İtalya Başbakanı Enrico Letta ise sosyal medyadaki mesajında Mare Nostrum’un yeniden başlatılması gerektiğini ancak diğer Avrupa ülkelerinin bunu istemediğini yazdı.

İtalya’da göçmenlik karşıtı tezleriyle bilinen aşırı sağcı Kuzey Birliği Partisi lideri Matteo Salvini de Mare Nostrum ya da Triton operasyonlarını “ölüm operasyonları” olarak niteledi ve Başbakan Renzi ile İçişleri Bakanı Angelino Alfano’ya "bu operasyonu durdurun" çağrısı yaptı.

Lampedusa’da hareketli saatler

Akdeniz’de hafta başında dört teknenin alabora olmasıyla ortaya çıkan son kaçak göçmen trajedinin ardından hava şartlarının bugün iyileşmesiyle bugün Lampedusa limanında görülen hareketlilik dikkati çekti.

Haberin Devamı

Sahil Güvenlik ve İtalyan Mali Polisi’ne ait botların girip çıktığı limana Sicilya’dan gelen bir feribot yanaştı. Boşaltma işlemlerinin yapıldığı feribota daha sonra hafta başındaki faciadan kurtulan göçmenlerle, daha önce kurtarılan bir grup göçmen bindirildi. Kaçak göçmenlerin, Sicilya adasındaki göçmen karşılama merkezine gönderildikleri öğrenildi.

Hava düzeldi, sonuç bekleniyor

Bu arada, denizde rüzgarın kuvvetli esmesinden dolayı arama faaliyetlerin bugüne kadar güçlükle yapıldığı bölgede bugün hava ve deniz şartlarının iyi olduğu, bu sayede aramalardan bir sonuç elde edilebileceği ifade edildi.

Akdeniz’de son yaşanan göçmen trajedisinde, Libya’dan İtalya’ya doğru hareket eden dört göçmen teknesinden üçü alabora olmuş, birindeki göçmenler ise bölgeden iki ticari gemi tarafından kurtarılmıştı.

Haberin Devamı

Ticari gemilerin yardım ettiği 105 göçmenden 29’u donarak can verirken, diğerleri kurtulmuştu. Bölgede daha sonra iki ayrı botta oldukları anlaşılan 9 göçmenin kurtulması ve kurtarılanların ifadelerinden Libya ile Lampedusa arasındaki bölgede üç göçmen teknesinin daha olduğu ve bunların, içindeki 300 kadar kişiyle alabora oldukları ortaya çıkmıştı. Donarak can verenlerle birlikte ölü sayısının 330 civarında olduğu tahmin ediliyor.

Son olay, 3 Ekim 2013’te Lampedusa’nın birkaç mil açığında batan ve 366 kaçağın hayatını kaybettiği faciadan beri en büyük göçmen trajedisi oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!