Güncelleme Tarihi:
Fransanın Marsilya kentinde düzenlenen 'Barselona Süreci: Akdeniz için Birlik" dışişleri bakanları toplantısı sona erdi.
Toplantı sonunda Türk basının sorularını yanıtlayan Babacan, varılan uzlaşının, Türkiyenin beklentilerini karşıladığını ifade etti.
Babacan ayrıca, toplantıda Türkiyenin gündeme getirdiği beş önerinin, diğer dışişleri bakanlarından destek aldığını söyledi.
Türkiye, 'orman yangınları ile ortak mücadele', 'deniz taşımacılığı', 'küçük ve orta dereceli işletmeler arasında işbirliğinin sağlanması', 'çevre koruması' ve 'güneş enerjisi üretimi' konularında ortak projeler öneriyor. Türkiye, bu projelerin Akdenizde barış ve istikrarın gelişmesine de katkıda bulunacağını düşünüyor.
ARAP BİRLİÐİNİN KATILIMI
Toplantıların önemli bir bölümünde Arap Birliğinin sürece katılım seviyesi ve biçiminin tartışıldığını hatırlatan Babacan, bu konuda yoğun müzakereler ve sunulan 7 taslağın da değiştirilmesinin ardından uzlaşma sağlandığını söyledi.
Arap Birliğinin, bütün toplantılara her seviyede katılması konusunda görüş birliği sağlandığını belirten Babacan, bu konudaki uzlaşının Türkiyeyi de tatmin ettiğini kaydetti.
Babacan, sürekli bir sekreterya oluşturulması fikrini daha önceki yıllarda Türkiyenin gündeme getirdiğini belirtti ve bu konuda da daha önce Türkiyenin önerdiği gibi bir karar alındığını söyledi.
Dışişleri Bakanı, toplantı sonucunda çözüme ulaşılamayan sorunların giderilmesi için diğer bakanların, eş başkanlar Fransa ve Mısıra yetki verdiğini sözlerine ekledi.
43 ülkenin dışişleri bakanının katıldığı toplantıların son gün oturumunda, Arap ülkeleri ve İsrail arasındaki görüş ayrılıkları, tarafların birbirlerine verdikleri karşılıklı tavizlerle aşıldı.
Uzun müzakerelerden sonra, İsrail, Arap Birliğinin sürece tam dahil olmasına yönelik itirazını kaldırdı. Buna karşılık İsraile genel sekreter yardımcılıklarından birisinin verilmesi kararlaştırıldı.
Sekretaryası Barselonada olacak yeni süreçte, 'kuzey ve güney dengesini gözetmek için' genel sekreter, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden seçilecek.
İsrail dışındaki genel sekreter yardımcılıkları Malta, Yunanistan, İtalya, Filistinden olacak ve üç yıllığına seçilecek.
Bu arada AB dönem başkanı Fransanın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, düzenlediği basın toplantısında, Türkiyenin talebi üzerine genel sekreter yardımcısı sayısının 6ya çıkartılabileceğini belirtti ve bu konudaki kararı
sürecin eş-başkanları Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarekin vereceğini söyledi.
Arap Birliğinin, sürece ne şekilde katılacağı, genel sekreter ve yardımcılarının kimler olacağı uzun süredir Arap ülkeleri ve İsrail arasında sorun yaratıyordu.
Bu anlaşmazlıktan dolayı, son olarak 29 Ekimde Ürdünde düzenlenmesi gereken su ile ilgili bakanlar toplantısı ertelenmişti.
Yeni uzlaşı gereğince Arap Birliği, bütün toplantılara her seviyede katılabilecek ve konuşma yapma hakkına sahip olacak.