Akaryakıt rezervleri satılsın baskısı

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıt rezervleri satılsın baskısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2005 00:00

Almanya’da da akaryakıt fiyatlarının son günlerde litre başına 14 Cent birden artması, petrol rezervleri satışı tartışmalarını başlattı.

Haberin Devamı




Akaryakıt rezervleri (Fotoğraf: dpa)
Almanya’nın tek başına petrol rezervlerinin satmasının mümkün olduğuna dikkat çeken hükümet kanadı, muhalefeti bu konuda seçim kampanyasında popülist bir tutum sergilemekle suçladı.

Almanya’da son 3 gün içinde ABD’deki kasırganın da neden olarak gösterilerek akaryakıt fiyatlarının litre başına iki kademede 12 Cent birden artırılması üzerine, ülkedeki petrol rezervlerinin satılması gündeme geldi.

Baskı yapıyorlar

Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) yanı sıra Hür Demokrat Parti (FDP) de Almanya’da ``kara gün’’ için depolanan petrol rezervlerinin akaryakıta dönüştürülerek piyasaya sürülmesini önerdi.

CDU/CSU ve FDP’li politikacılar, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetine rezervlerin satılması için baskıyı artırmaya başladılar.

FDP Genel Başkan Yardımcısı Rainer Brüderle, yapılacak bir yasa değişikliği veya Federal Ekonomi ve Çalışma Bakanlığı’nın talimatıyla Almanya’daki petrol rezervlerinin satışının mümkün olacağını söyledi.

CDU/CSU’nun başbakan adayı Angela Merkel, ABD’nin petrol rezervlerini satışa sunmaya başladığına dikkat çekerek, böyle bir şeyin Almanya’da da mümkün olabileceğini ifade etti.

Ayrıca Merkel ile CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber’in, Katma Değer Vergisi (KDV) artışından akaryakıtın muaf tutulması konusunu seçim sonrası değerlendireceği de açıklandı.

Popülist tutum

Almanya’daki enerji rezervlerinin akaryakıt fiyatlarındaki artışı nedeniyle satışının mümkün olmayacağına dikkat çekildi.

Hükümet Sözcü Yardımcısı Thomas Steg, petrol rezervlerinin savaş ve doğa felaketi gibi durumlarda devreye sokulmasının söz konusu olabileceğini belirtirken, Uluslararası Enerji Ajansı’nın onayı olmadan Almanya’nın tek başına böyle bir satışı gerçekleştirmesinin mümkün olmadığına işaret etti.

Steg, bunu muhalefet partili bilmesi gerektiğini belirtirken, ``Böyle olduğu halde seçim kampanyasında bu yönde bir talepte bulunarak bu konuyu popülist bir şekilde istismar ediyorlar’’ dedi.

Federal Ekonomi ve Çalışma Bakanlığı Sözcüsü Andrea Weinert de Almanya’daki petrol rezervlerinin dünyadaki bir günlük üretimden biraz yüksek olduğuna dikkat çekerken, ``Bunun elden çıkarılmasının akaryakıt fiyatlarını artırır bile’’ açıklamasında bulundu.

Öte yandan Federal Çevre Bakanı Jürgen Trittin de Alman otomotiv sanayine daha az akaryakıt tüketen otomobil üretmeleri çağrısını yineledi.

Trittin, 2008 yılına kadar 100 km’de 5 litre benzin veya mazot tüketecek otomobillerin üretilmesi için işletmelerin çalışmalarını ve araştırmalarını hızlandırmalarını istedi.

Petrol rezervi

Almanya’da dönemin SPD ile FDP’den oluşan koalisyon hükümeti savaş ve doğa felaketlerii gibi durumda kullanılması için petrol depolanmasını içeren bir yasa çıkardı.

Bu yasa ışığında Hamburg’da 25 milyon ton ham petrol ve akaryakıt depolandı. Bremen-Lesum, Heide, Wilhemshafen ve Hamburg yakınlarındaki Sottorf’ta 11.8 milyon ton benzin, süper benzin, mazot ve kalorifer yakıtı depolarda bulundurulmakta.

Uzmanlara göre Almanya’da şu anda 14 milyar litre benzinin bugünden yarına piyasaya sürülmesin mümkün.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!