Aiwanger’e sahip çıkan Söder’e tepki yağdı: ‘Demokrasi ayıbı’

Güncelleme Tarihi:

Aiwanger’e sahip çıkan Söder’e tepki yağdı: ‘Demokrasi ayıbı’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2023 10:38

Lise yıllarında Yahudi düşmanlığı içeren davranışlar sergilemekle suçlanan hükümet ortağı Özgür Seçmenler (FW) Genel Başkanı ve Bavyera Ekonomi Bakanı Hubert Aiwanger’e sahip çıkan Bavyera Eyalet Başbakanı ve CSU lideri Markus Söder’e tepki ve eleştiriler yağdı.

Haberin Devamı

SÖDER’in, Aiwanger’in gençliğinde hata yaptığını itiraf ettiğini ve özür dilediğini belirterek, “Genel değerlendirmeye bakıldığında, görevden almanın orantılı olmayacağı kanaatindeyim. Bir insanın 16 yaşındayken ne söylediği değil, 53 yaşındayken olaya nasıl yaklaştığı belirleyici olur” diyerek görevde kalmasına karar vermesini ‘demokrasi ayıbı’ olarak niteleyenler bile oldu. SPD Eş Başkanı Saskia Esken, Söder’in Aiwanger’i görevden almamasını ‘büyük bir hata’ olarak niteledi. “Bu tutum Nazi dönemine çanak tutanların ve Yahudi düşmanlarının işine yarayacaktır” diyen Esken, Aiwanger’in aynı zamanda Almanya’nın imajına büyük çapta zarar verdiğini de vurguladı.
‘GELECEĞİ AIWANGER’E BAĞLI’
FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, “İki politikacının kaderleri bütünleşmiştir. Markus Söder’in politik geleceği Aiwanger’e bağlıdır” dedi. Aynı zamanda Hubert Aiwanger’in görünür bir biçimde hatasını kabullenip, açık bir şekilde özür dilemediğini de belirten Lindner, Söder’in bu davranışıyla Bavyera’nın imajına zarar verdiğini söyledi. Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck de (Yeşiller), “CSU lideri Söder’in kararını yanlış buluyorum. Hubert Aiwanger de sorunun ne olduğunun bilincinde değil. Hâlâ kıvırıyor. Bavyera Eyalet Başbakanı bu tutumuyla demokrasimize de zarar veriyor” dedi.

Aiwanger’e sahip çıkan Söder’e tepki yağdı: ‘Demokrasi ayıbı’
SAVAŞ SONRASI TARİHİNİN ZİRVESİ
Yeşiller Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Irene Mihalic de başkaları çok daha küçük bir hata yaptığında bile Söder’in derhal istifa çağrısında bulunduğunu hatırlatırken, “Söder’in Aiwanger’i görevde tutmasını anlamak mümkün değil. Bu apaçık Yahudi düşmanlığını küçümsemektir. Almanya’da Yahudi düşmanlığına kesinlikle yer olmamalıdır” dedi. SPD Bavyera Teşkilat Başkanı Florian von Brunn da “Markus Söder liderliğindeki CSU’nun aktif bir sağ popülisti ve eski bir aşırı sağcıyı hükümette tutması ve başbakan yardımcısı olarak kabul etmesi, savaş sonrası tarihinin zirvesidir. Bu, Bavyera’nın Almanya’da ve dünyadaki görünümü açısından üzüntü vericidir” diye konuştu. FDP Bavyera Teşkilat Başkanı Martin Hagen de, Markus Söder’i “Açık ve somut karar verme yetisine sahip olmamakla” suçladı. Hagen, “Söder, Aiwanger’in kendisine gönderdiği yanıtlardan memnun olmadığını söylüyor. Ama yine de ‘göreve devam’ diyor. İşte bunu anlamak mümkün değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!