Aileler nasıl birleşir / 2. BÖLÜM

Güncelleme Tarihi:

Aileler nasıl birleşir / 2. BÖLÜM
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2011 15:15

Aile birleşimi yoluyla Türkiye’den Almanya’ya gelecek olanların ilk aşmaları gereken engeldil sınavı. Dil sınavını alan eşler, aile birleşimi vizesine başvurmadan önce yapmalarıgereken bazı formalite işlemler var. Bu işlemlerin başında resmi nikah kıymak geliyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’ya gelmek isteyen Türk eşler aile birleşimi vizesi için başvurmadan önce, çiftin Türkiye’de resmi nikah kıyması gerekiyor. Bunun için de bazı belgeler şart. Örneğin Almanya’da yaşayan Alman vatandaşı ile Türkiye’de yaşayan kız arkadaşı evlenmek istiyorlar. Türkiye’deki nikah dairesi her iki taraftan da belgeler istiyor.

Almanya’da yaşayan kişinin, Türk veya Alman vatandaşı olmasına bağlı olarak temin etmesi gereken belgeler şunlar:

Alman vatandaşlarından istenen belgeler:

- Evlenme ehliyet belgesi (Internationales Ehefaehigkeitszeugnis des deutschen Ehepartners) Bu belge olmadan Türkiye’de evlenmek mümkün değil. Belgeyi Almanya’da bağlı bulunduğunuz evlendirme dairesinden (Standesamt) alabilirsiniz.
- Uluslararası doğum belgesi (Internationale Geburtsurkunde),
- Alman kimliği veya pasaportu,
- İkametgah belgesi (Wohnsitzbescheinigung),
- Vesikalık fotoğraflar,
- Sağlık raporu .

Türk vatandaşlarından istenen belgeler:
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği,
- Uluslararası doğum kayıt örneği (Formül A),
- İkametgah belgesi (Wohnsitzbescheinigung),
- Nüfus kayıt örneği veya pasaport fotokopisi,
- Daha önce evlenmiş olan kişilerden evlenme kayıt örneği veya kesinleşmiş boşanma kararı veya ölüm kaydı.

Evlenme Ehliyet Belgesi
Türkiye’deki nikah dairesinin Alman vatandaşından istediği ‘Evlenme Ehliyet Belgesini’ almak için, Alman eşin Almanya’daki nikah dairesine (Standesamt) gitmesi gerekiyor. Beraberinde ise her iki tarafın da, Türkiye’deki nikah dairesine ibraz edilen belgelerin aynılarını götürmeleri gerekiyor. İşlemler sadece bir kaç gün sürüyor. Türkiye’de alınan belgelerin ‘tasdik’ (apostille) edilmesi gerekiyor. Uluslararası belgelerin tasdiki ise gerekmiyor. Türkiye’den alınan ve Alman makamlarına ibraz edilmesi gereken belgelerin yeminli bir tercüman tarafından tercüme edilmesi gerekiyor.

VİZE GÖRÜŞMESİNDE NELER SORULUYOR
İSTENİLEN belgeleri tamamladıktan sonra, artık geriye randevu alıp vize başvurusu yapmak gerekiyor. Vize görüşmesine gittiğinizde, Almanca A-1 sınavını kazandığınıza dair belgeniz olmasına rağmen, vize bölümündeki yetkili memur sizi Almanca küçük bir sözlü sınava tutuyor. Bu sözlü sınavda sizin gerçekten basit düzeyde Almanca bilip bilmediğinizi, soruyu anlayıp anlamadığınızı kontrol ediyor. Eğer bu sözlü mülakatta, soruları anlamayıp farklı cevaplar verdiyseniz, yetkili memur sizi biraz daha Almanca öğrenip gelin diye geri gönderebiliyor.

Konsolosluğa gidildiğinde memurun size yöneltebileceği ve Almanca cevap beklediği sorulardan bir kaç örnek. Ayrıca cevap verirken, uzun süre duraklamak da vize için başvuran kişi açısından dezavantaj oluşturabilir. Bu nedenle vize görüşmesine giderken, benzeri sorulara hazır olmak gerekiyor.

Soru örnekleri:
- Eşinizin yaşı?
- Eşinizin mesleği?
- Eşiniz nerede oturuyor?
- Eşiniz okuyor mu?
- Eşiniz çalışıyor mu?
- Eşinizin doğum günü?
- Nerede oturuyorsunuz?
- Çocuğunuz var mı?
- Çalışıyor musunuz?
- Kahvaltı yaptınız mı?
- Kahvaltıda ne yediniz?
- Hangi okuldan mezun oldunuz?
- Dışarıda hava nasıl?
- Kendinizi tanıtır mısınız?

VİZE İÇİN NE GEREKLİ
BASİT düzeyde Almanca bildiğinizi kanıtlayan ‘Start Deutsch1’ sınavını aldıktan sonra, şimdi sıra vize işlemlerine geliyor. Vize başvurusu için bir dizi evrakın da toparlanması şart. Vize başvurusu için dil bildiğinizi kanıtlayan, Goethe Enstitüsü’nün Start Deutsch 1 veya Avusturya Dil Diploması (ÖSD) ya da Test Daf Enstitüsü’nün Grundstufe Deutsch 1 sınavını başarıyla kazandığınızı belgeleyen sertifika gerekli.

Şahsen başvurulmalı
Vize müracaatını sizin için yetkili Alman başkonsolosluğuna şahsen yapmanız gerekiyor. Türkiye’de bağlı bulunduğunuz il hangi Alman Başkonsolosluğu’nun görev alanına giriyorsa, o Alman başkonsolosluğu yetkilidir. Yani İzmir’de yaşayan biri, vize için Ankara ya da İstanbul’daki Alman başkonsolosluğuna başvuramaz. Sadece İzmir Başkonsolosluğu’na vize başvurusu yapabilir. Vize müracaatından önce Alman başkonsolosluklarının internet sitesinden gerekli belgeler hakkında bilgi edinmek mümkün. İstanbul’daki Alman Başkonsolosluğu’nun www.istanbul. diplo.de internet sitesinde vizeler linki ve buradan aile birleşimi için vize linkine tıkladığınızda, vizeyle ilgili belgeler hakkında geniş bilgi bulabilirsiniz. Bunun yanında vize başvurularında konsoloslukla birlikte çalışan, konsolosluk binasının yanında İKS ofisi var. Bu ofislerde aile birleşimiyle ilgili işlemlerde ücret karşılığında yardımcı oluyor. Randevu pin numarası, tercüme, fotoğraf gibi işlemler için 110 TL ücret alınıyor. İstanbul’daki İKS firmasının telefon numarası: 0212 340 49 00.

Randevu almak şart
Vize için konsolosluklardan mutlaka randevu almak şart. Randevu alınmadan hiçbir vize işlemi yapılmıyor. Randevu için ise 23 lira yatırıp pin numarası almak gerekiyor. Bu işlemi konsolosluk yanındaki İKS ofisinde yapmak mümkün olduğu gibi, Yapı Kredi, İş Bankası ya da Finansbank ’a 23 lira yatırıp almak da mümkün.

Aileler nasıl birleşir / 2. BÖLÜM


VİZE ÜCRETİ 60 EURO
TÜM belgeleri ve sözlü mülakatı da verdiyseniz, artık Türkiye’deki eş olarak, siz üzerinize düşeni yapmış oluyorsunuz. Vize ücreti olarak 60 Euro alınıyor. Sıra şimdi Almanya’da ikamet eden eşe geliyor. Türkiye’deki Alman başkonsolosluğu aile birleşimi için yaptığınız müracaatla birlikte tüm belgeleri Almanya’da evli olduğunuz eşin bağlı bulunduğu şehir idaresine gönderiyor.

Şehir İdaresi belgeler geldikten sonra, Almanya’daki eşe bir mektup yazarak, gerekli belgeleri getirmesini istiyor. En başta Almanya’daki eşin yeterli büyüklükte kalacak yeri ve iki kişiye yetecek geliri olması şart. O nedenle şehir idaresi yetkilileri Almanya’daki eşten son maaş bordrosu, kira sözleşmesi ya da ev sahibiyse tapu belgesini istiyor.

Bütün bunlar kontrol edildikten sonra, Türkiye’deki eşe aile birleşimi için vize karara bağlanıyor. Almanya’da evlenmek üzere talep edilen vizelerde ise bu belgelere ilaveten Almanya’daki nikah dairesinin istediği evrakların da ibrazı gerekiyor.

Bu belgeler şunlar:
Uluslararası Doğum Kayıt Örneği, Uluslararası Evlenme Ehliyet Belgesi, İkametgah Belgesi ve Almanca tercümeleri.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!