Aile boyu bisiklet göreni şaşırtıyor

Güncelleme Tarihi:

Aile boyu bisiklet göreni şaşırtıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2009 13:42

Elektrik ustası Oktay Korkmaz, çok çocuklu aileler için yeni bir bisiklet türü geliştirdi. "Eşim dört çocuğumuzla birlikte alışverişe gitmekte zorlanıyordu. Ne yazık ki çocuk arabaları sadece iki kişilik. Ben de aile boyu binebilecekleri bir bisiklet icat ettim" diyen mucit Türk, patentini alacağı buluşu ile şimdiden komşularının ilgi odağı.

Haberin Devamı

EŞİNİN dört çocuğu ile rahat dışarı çıkamaması, Gaziantepli Oktay Korkmaz'ı "mucit" yaptı. Elektrik ustası Korkmaz, çocuk arabalarının sadece iki koltuklu olması nedeniyle piyasadaki açığı kapatmaya karar verdi ve hem anne, hem de çocuklarının aynı anda binebileceği elektrilli, altı tekerli bir bisiklet icat etti. Almanya'nın Bad Homburg kentinde 1,5 yıldır üzerinde çalıştığı ve geçtiğimiz gün tamamladığı yeni buluşunu patent dairesine bildirecek olan Korkmaz ile "Aile bisikleti" üzerine konuştuk:


GÖREN BİR DAHA BAKIYOR
- Buluşunuz ile sokağa çıktığınızda nasıl bir tepki ile karşılaşıyorsunuz?

Gören bir daha bakıyor. 'Bu bisikleti nereden alabiliriz?' diye soruyarlar. Kendi buluşum olduğunu söyleyince inanmak istemiyorlar. 2-3 çocuklu ailelerin en büyük eksikliği, piyasada çok koltuklu bir çocuk arabasının olmaması.

- Bu açığı siz mi kapatmak istiyorsunuz?
Evet, benim dört çocuğum var. Cansel (9), Nagihan (2), Neslihan (2) ve Emirhan(1). Eşim Yasemin, ben işteyken çocukları da yanına alarak dışarı çıkamıyordu. Çünkü çocuklarla hareket etmek çok zor. Hangisiyle ilgileneceksiniz? Üstelik alışveriş yapsanız eşyaları nasıl taşıyacaksınız. İkinci bir otomobil almak da ekonomik açıdan biraz güç. Ben bu nedenle hem eşimin, hem de çocukların binebileceği bir bisiklet yapmaya karar verdim. 1,5 sene boyunca çalıştım. Kısa süre içinde patent dairesine başvuracağım. Bu buluşumun Almanya'da büyük ses getireceğine inanıyorum.

ELEKTRİKLE DE ÇALIŞIYOR
- Bisikletin ne gibi özellikleri var?
"Bisiklet-çocuk arabası" karışımındaki buluşum toplam altı tekerli. En büyük özelliği elektrikle de çalışıyor. Dileyen tabi ki pedalları da kullanabilir. Ancak motoru ve elektro aküsü sayesinde 25 kilometre gidebiliyor. Kendi ışıklandırması ve üç ayrı fren sistemi var. Çocuklar için emniyet kemeri, özel koltuk mevcut. Kontak anahtarı, el freni, bağajı hatta kornası bile var.

- Peki "Okya 3" adını verdiğiniz buluşunuz güvenli mi?
Uzun bir süre araştırdım. Yetkililerle de görüştüm. Almanya'daki güvenlik standartlarına uygun bir şekilde geliştirdim. Ayrıca bisikleti çıkarıp sadece çocuk arabası olarak kullanmak da mümkün. Kızım Cansel büyüdüğü için diğer üç çocuğum için üç koltuk yerleştirdim. Dileyen bunu dörde de çıkarabilir. Kafamda bisikletin beş ayrı modelini tasarladım. Destek alabilirsem bunları da hayata geçirmeyi düşünüyorum.

Haberin Devamı

BAYANLAR İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK
- Yasemin hanım, eşiniz bisikleti sizin için geliştirdi. Memnun musunuz?
Benim için büyük kolaylık oldu. Artık rahat bir şekilde evden çıkıp çocuklarımla alışveriye gidebiliyorum. Eskiden eşimin işten gelmesini beklemem gerekiyordu. Şimdi daha özgürüm. Sadece benim değil aynı zamanda çocukların da hoşuna gidiyor. İnmek istemiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!