Aile birleşimine yine Almanca engeli

Güncelleme Tarihi:

Aile birleşimine yine Almanca engeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2007 21:13

Duisburg'da yaşayan Ümit Ballı 2 yıl önce Türkiye'de evlendiği eşi Güldilşah'ı Almanya'ya getiremiyor. Almanca dilini mecburi öğrenme engelinden ötürü Ümit ve Güldilşah Ballı kötü günler yaşıyorlar.

Haberin Devamı

Almanya’nın Duisburg kentinde yaşayan Almanya doğumlu Ümit Ballı (28) iki yıl önce Türkiye’den evlendiği eşi Güldilşah’ı (25) Almanya’ya getirememenin sıkıntısını yaşıyor. Yeni göç yasası ile birlikte yürürlüğe giren "Almanca öğrenme" mecburiyeti nedeniyle Ümit ve Güldilşah Ballı kötü günler yaşıyorlar.

İki yıldan beri bütün uğraşlarına rağmen eşini Almanya’ya getiremeyen Ümit Ballı hem kendisinin hem de eşinin psikolojilerinin bozulduğunu belirtti. Bu yıl 25 Temmuz’da İstanbul’daki Alman Başkonsolosluğuna başvurarak Almanya’ya yerleşmek isteyen Güldilşah’ın yeni yasa çerçevesinde Almanca dili temel bilgisine sahip olduğuna dair belgenin istenmesi birleşmeyi daha da uzattığını belirten Ümit Ballı iki yıl boyunca çektiği sıkıntıları şöyle dile getirdi:
ENGELLER BİTMİYOR

'Duisburg-Hamborn’daki Yabancılar Dairesi aracılığıyla işlemleri başlattım. Ancak Yabancılar Dairesi'ndeki memur benim çalıştığım yerde süresiz çalışmadığımı gerekçe göstererek eşimin Almanya’ya gelemeyeceğini söyledi. Daha sonra iş değiştirdim. 8 aydan beri çalıştığım iş yerinden süresiz çalışma kontratını aldım. 25 Temmuz 2007 tarihinde eşim İstanbul’daki Alman Başkonsolosluğuna giderek buraya gelmek için başvuruda bulundu.

Aldığımız cevap bizi tamamen umutsuzluğa sürekledi. Bu kez de Alman makamından aldığımız belgede 'İkamet yasasında yapılan köklü reform neticesinde, aile birleşimi esas itibarıyla sırf Almanca dili temel bilgisine sahip olması ve bunu belgelemesiyle mümkün olmaktadır. Böyle bir belge İstanbul Goethe Enstitüsü'nde bir dil sınavı verilerek temin edilmektedir' deniliyor. Bir Alman dünyanın herhangi bir ülkesinden evlenip eşini Almanya’ya rahatlıkla getirebilirken, biz Türklere yapılan bu ayrımcı yasayla adalet eşit bir şekilde verilmiyor.'



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!