Güncelleme Tarihi:
BERLİN İdari Mahkemesi 17 Temmuz'da, Avrupa Hukuku'na dayanarak ek soysal yardım alanlar için de aile birleşimi yolunu açacak nitelikte bir karara imza attı.
Türkiye'de bulunan iki çocuğunu Almanya'ya getirmek için aile birleşimi başvurusunda bulunan Türk vatandaşı, çalışmasına rağmen ek sosyal yardım da aldığı için aile birleşim vizesi talebi reddedildi. Gelirinin vize için gerekli olan sınırın 87 Euro 39 Cent altında kaldığını belirtti. Vize talepleri reddedilen çocuklar yabancılar dairesine karşı dava açtı. Çocukların avukatı Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın (ABAD) Chakroun Kararı'nı (C-578/08) gerekçe göstererek, gelir hesaplamasında babanın kazandığını paradan verilen ek sosyal yardım miktarının çıkartılmasının haksızlık olduğunu öne sürdü.
İlk kez
Berlin İdari Mahkemesi, "VG 15 K 239.09 V" dosya nolu kararıyla Almanya'da ilk kez ABAD'ın devlet tarafından verilen “ek sosyal yardımın” aile birleşim vizesi talebinde bulunan çalışan kişinin maaşından düşülmesinin haksız olduğuna karar verdi. Mahkeme, ABAD'ın Chakroun Kararı'nda çalışan yabancıya verilen ek yardımın “geçimi sağlama” amaçlı değil, “iş piyasasına dahil olmaya teşviki” niteliği taşıdığına dikkat çekerek, dolayısıyla aile birleşimi vizesinde şart koşulun “yeterli gelir” şartında hesaba dahil edilmemesi gerektiğini vurguladı. Aldığı ek sosyal yardımın maaşından düşülmeyerek hesaplandığında gelirinin 87 Euro 39 Cent eksik değil, vize için gerekli miktarın üstünde olduğu sonucuna varan mahkeme Türk çocukları haklı buldu. Yabancılar dairesi karara hemen bir üst mahkeme olan Berlin Yüksek İdari Mahkemesi'nde itirazda bulundu. İtiraz davası henüz başlamadı.
Büyük yankı uyandırdı
Almanya'da bu konuda ilk karar olan Berlin İdari Mahkemesi'nin kararına internetteki yabancılar ve göç hukuku sitelerinde geniş yer verildi. Karar ile Türk vatandaşının bireysel durumunun ele alınması ve vize için gerekli gelirin 87 Euro 39 Cent altında kalmasının AB yasalarının koruması altında olan aile bütünlüğü ilkesini zedelememesi gerektiği vurgulandı. Bu kararla yabancıların aile birleşimi vizesi başvurularında katı gelir sınırı uygulaması darbe almış oldu. Böylece yabancılar daireleri vize başvurularında katı matematik hesabıyla değil, başvuranların kişisel ve ailevi durumlarını değerlendirerek daha esnek kararlar vermek zorunda.