Ahıska Türkleri sergi açtı

Güncelleme Tarihi:

Ahıska Türkleri sergi açtı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2011 11:49

Ahıska Türklerinin yaşadığı sürgünleri belgeleyen ve Ahıska Türklerinin tarihini fotoğraflarla anlatan sergi, Avrupa Konseyi binasında bugün düzenlenen törenle açıldı.

Haberin Devamı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜP) Başkanı Ziyatdin Kassanovc, serginin açılışını birlikte yaptı. Çavuşoğlu, serginin açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmada, Ahıska Türklerinin durumunun kalbinde özel bir yeri olduğunu belirterek, Ahıska Türklerinin sorunlarıyla yakından ilgilendiğini söyledi. AKPM’nin şu ana kadar Ahıska Türkleriyle ilgili 4 rapor ve karar tasarısını kabul ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Ahıska Türklerinin sorunlarının giderilmesinin de AKPM’nin önem verdiği konular arasında yer aldığını söyledi. Kassannov ise yaptığı konuşmada, ”Milletimizin tarihi ve dramını anlatması için bu sergi önemli bir fırsat” dedi.

”Unutulan bir sürgün hikayesi: Ahıska Türkleri 1944” konulu fotoğraf sergisi, AKPM toplantıları süresince ziyaretçilere açık kalacak. Sergi boyunca Ahıska Türklerinin tarihi ve yaşadıkları sürgünler DATÜB temsilcileri tarafından ziyaretçilere anlatılacak. Serginin açışışı dolayısıyla, DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov başkanlığında Kazakistan’dan Roza Osmanova, Sayr Eibov, Kırgızistan’dan Mürefeddin Sakimov, Azerbaycan’dan Sabircan Celilov, Rusya’dan Fuat Pepinov, Gürcistan’dan İsmail Molidze, Türkiye’den Prof. Dr. İlyas Doğan, Yunus Zeyrek, Fransa’dan Burhan Özkoşar, İngiltere’den Ülviye Pepinova’dan oluşan 11 kişilik bir heyet Strasbourg’a geldi.

DATÜB Genel Başkanı Yardımcısı ve Avrupa Konseyi Sorumlusu Burhan Özkoşar, basına yaptığı açıklamada, sergiye ilk günden ilginin büyük olduğunu belirterek, ”Fotoğraf sergisinin temel hedefi Ahıska Türklerinin yaşadıkları sürgüne ilişkin tarihi dokümanlar ve fotoğrafları ziyaretçilerle buluşturmak olacaktır. Konu insani bir mesele olarak kurgulanmıştır. Sergide haksız olarak yurtlarından sürülen bir halk grubunun geri dönmek için yürüttükleri barışçı mücadeleye vurgu yapılmaktadır” dedi.

Fotoğraf sergisi Strasbourg’dan sonra Türkiye’de üniversitelerde sergilenmeye devam edecek. Türk kamuoyunun konu hakkında daha ayrıntılı bilgilendirilmesiyle, Ahıska’ya dönüş sonrasında orada karşı karşıya kalınacak sosyal sorunların Türk kamuoyunca daha hızlı anlaşılmasına ve sorunların çözümüne katkıda bulunulması hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!