Ağaca ses veriyorlar

Güncelleme Tarihi:

Ağaca ses veriyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2009 12:09

Berlin Türk Musikisi Özel Konservatuvarı bünyesinde açılan telli çalgı yapım bölümünde öğrenciler IHK tarafından tanınan meslek eğitimi görüyor.

Haberin Devamı

Almanya'da Türk müziği, profesyonel yapımcıların haricinde genellikle dernek yapısındaki müzik evlerinin çalışmaları ve konserlerle dikkat çekiyor. Ancak Almanya'daki Türk müziği adına ilk akademik yapılanma olan Berlin Türk Musikisi özel Konservatuvarı bünyesinde yaklaşık 1.5 yıl önce kurulan çalgı yapım bölümü, Türk müziğinin Almanya'da kök salması adına önemli bir adım oluşturuyor.

Sanayi ve Ticaret Odası (IHK) tarafından meslek eğitim olarak kabul edilen eğitim toplam iki yıl sürüyor. Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Horst Köhler himayesindeki “Land der Ideen-Fikirler Ülkesi” projesinde ödüle layık görülen konservatuvarda, telli çalgı yapımı derslerini ise, Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü mezunu Vahap Yaşar üstlenmiş.

Yiğit İlgü ve Georg Masswig her öğretmenin en fazla iki öğrenciye ders verebildiği çalgı yapım bölümünün öğrencileri arasında yer alıyor.

Çalgı yapımının zor bir meslek olduğunu belirten öğretmen Vahap Yaşar, “Bizler hem iyi bir müzik kulağına sahip, iyi bir müzisyen olmak zorundayız hem de teknik resme, enstrümanları çalabilme yeteneğine sahip özelliklerimiz olmak zorunda. Aksi halde iyi bir çalgı ustası olamazsınız” diyerek mesleğin zorluklarını anlatıyor.

Öğrenciler, meslek eğitimin başında, ağaç yapısı ve hangi ağacın nasıl bir ses çıkarttığı ile akustik ses yapıları konusunda bilgi de öğreniyor. Eğitim teori bölümü ise Mittenwald'daki bir müzik okulunda gerçekleştiriliyor.
Meslek eğitiminin Alman öğrencilerinden olan 26 yaşındaki Georg Masswig, ana enstrüman olarak ise bağlamayı seçmiş.

Uzun yıllardır Kreuzberg'de yaşadığı için Türk müziği ve Türk enstrümanlarına yabancı olmadığını kaydeden Masswig, yaklaşık 1 yıl önce, konservatuvarda staj yaparken, Türk müziğine daha yakın ilgi duymaya başladığını belirterek, “Konservatuvardaki stajım sırasında Türk müziğini daha yakından tanıdım. Böyle bir meslek eğitim olduğunu öğrencince de mesleğe başladım. Ana enstrümanım ise bağlama. Severek çalıyorum” dedi.

Konservatuvardaki meslek eğitimine yeni başlayan Yiğit İlgü ise, ana enstrüman olarak seçtiği ud yapımını öğreniyor. Eğitim sırasında ise ud yapımına paralel olarak ud çalmayı da öğrenmeye başlayan Yiğit İlgü, aslında heavy metal müzik hayranı. “Ancak güzel müziğin her türlüsünü özellikle de Türk sanat müziğini de severek dinliyorum. Türk musiki enstrümanları arasında ise en çok ud ilgimi çekiyor. Burada müziğin içinde olmak büyük bir mutluluk. Sevdiğim bir alanda meslek eğitim yapmak ayrıca bana zevk veriyor” dedi.

Meslek eğitim sonunda IHK'nın nezdine imtihanlara girecek olan öğrenciler, bu alanda ustalık belgesi almaya da hak kazanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!