Afrika can çekişiyor

Güncelleme Tarihi:

Afrika can çekişiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2011 15:53

Afrika'da milyonlarca kişi, açlık ve kuraklıkla karşı karşıya buluyor. BM, Doğu Afrika'da bu yüzyıl içinde ilk kez bir ülkede, Somali'de kıtlık ilan ederken, iki yıldır süren kuraklık Somali nüfusunun yüzde 25'ini yerlerinden etti.

Haberin Devamı

Doğu Afrika’nın 60 yıldır en kötü kuraklığı yaşadığını duyuran BM’ye göre, Somali, Etiyopya ve Kenya’da 11 milyon kişi, açlıktan ölme tehdidi altında.

Bu durumdan yağışların olmaması ve hükümetlerin tarım ve sulama projelerini yeterince finanse etmemesi sorumlu tutulurken, kıtlıktan en fazla etkilenenlerin, Somali’nin Bakul ve Aşağı Şabelle bölgeleri olduğu, ülkede her gün 10 bin çocuktan 4’ünün yaşamını yitirdiği, yüzde 30’unun cidde biçimde yetersiz beslendiği ifade ediliyor.

'KAYBEDEN ÜLKE'
Kıtlığın Somali’yi bu kadar kötü etkilemesinin bir diğer nedeninin de, 1991 yılında son ulusal hükümetin devrilmesinin ardından Somali’nin sürekli "kaybeden ülke" haline gelmesi olduğu ifade ediliyor. Somali’nin güneyinde ve iç kesimlerinde çok sayıda yörenin kontrolünü elinde bulunduran, El Kaide ile bağlantıları olan Eşşebab örgütünün hüküm sürdüğü bu bölgeler de kıtlıktan etkilenenler arasında yer alıyor.

Eşşebab’ın 2009 yılında çoğu Batılı yardım örgütünü kontrolündeki bölgelerden çıkmaya zorladığı, böylece Somali’nin büyük bölümündeki yardım çabalarına şiddetle engel olduğu biliniyor.

EYLÜL'E KADAR YAĞIŞ YOK
Kıtlık; Kenya, Etiyopya, Cibuti ve Somali’nin dahil olduğu Afrika Boynuzu’nda önemli bir gıda krizine yol açıyor ve eylül ayına kadar bölgede yağış beklenmiyor. Somali’deki krizin, özellikle komşuları Tanzanya ve Etiyopya ile çatışmaya girmesine yol açabileceğinden endişe ediliyor. 2011 yılı başından bu yana yaklaşık 15 bin Somali vatandaşı, gıda ve su bulmak için Etiyopya ve Kenya’daki mülteci kamplarına akın ederken, Kenya’da Dadaab mülteci kampında 400 bin kişinin kaldığı, tüm komşu ülkelerdeki mülteci kamplarında kalanların sayısının 800 bin olduğu belirtiliyor. Dadaab’a her gün çoğu aç bebeklere sahip anneler olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi gelirken, Kenya hükümeti, gittikçe büyüyen insani krizin güvenlik alanında tehdit oluşturduğuna işaret ediyor.

Somali’de çiftçiler, yakıt ve hububat fiyatlarının yüksek olmasından dolayı temel gıda harcamalarını karşılayamadıklarından sürülerini terk ediyor, küçük sürüler ise kazanç sağlamıyor ya da telef oluyor. Bu arada, BM insani yardım fonu, Afrika Boynuzu’nda ihtiyaç duyan binlerce insana gıda yardımı dağıtılması için 51 milyon dolar ayırdı. The Central Emergency Response Fund (CERF), Somali’deki yardım kuruluşları ve projelerine 20 milyon, Etiyopya’dakilere 14,6 milyon, Kenya’dakilere 13,6 milyon ve hareket halindeki mültecileri desteklemek için de 3,1 milyon dolar verdi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, fonların bölgede şiddetini artıran kriz nedeniyle son iki haftada teslim edildiğini açıklarken, 51 milyon doların hayvanların aşılanması, hijyen, hıfzıssıhha ve suyun yanı sıra 40 bin tondan fazla gıda yardımının dağıtılmasını sağlaması bekleniyor.

Dünya Gıda Programı, Dünya Sağlık Örgütü, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve BM Çocuk Fonu dahil olmak üzere BM örgütleri, ihtiyaç halindekilere yardım sağlamak için çabalarını artırdı. Somali, Kenya ve Etiyopya’da kıtlıktan en çok etkilenen kişiler, kırsal kesimde yaşayanlar ve göçebeler. Bu kişiler için hayati önem taşıyan hayvanlarının çoğu, susuzluğa dayanıklı develer dahil olmak üzere öldü, kıtlık yüzünden ülkeden kaçanların yakın bir dönemde ekim yapmak için Somali’ye dönmesi beklenmiyor. Somali, 1992-1993 yıllarında, Siad Barre rejiminin devrilmesinin ardından anarşinin hüküm sürdüğü sırada yine kıtlığa teslim olmuştu. Etiyopya’da da 1973 yılında İmparator Hayle Selassie’nin askeri darbeyle tahttan indirilmesiyle ve 1984’de de Albay Mengistu Haile Mariam hükümetiyle Tigrayan isyancıları arasındaki savaş zirveye ulaştığında kıtlıklar yaşanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!