AfD, Yeşiller’i solladı

Güncelleme Tarihi:

AfD, Yeşiller’i solladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2023 10:25

Almanya’da son dönemlerde yaşanan enerji krizi, sığınmacı sayısındaki artış ve Yeşiller’de yaşanan ‘yakınlara kıyak’ tartışmaları, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) işine yaradı.

Haberin Devamı

SON kamuoyu yoklamalarına göre Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa, CDU/CSU yüzde 28, SPD yüzde 20, AfD yüzde 16.5, Yeşiller yüzde 14, FDP yüzde 9, Sol Parti yüzde 4.5 oy alacak. Eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan eyaletlerde ise AfD’nin yüzde 26 oy alarak ‘en güçlü parti’ konumuna yükseleceği belirlendi. Kurulduğu 2013 yılından beri Almanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasını savunan, sığınmacı, yabancı düşmanı bir tutum sergileyen AfD’ye, son dönemlerde şimdiye kadar köklü partilere oy verenlerden de destek geldiği saptandı. 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerde toplam oyların yüzde 10.3’ünü alan AfD’ye en büyük desteğin yüzde 4.3’le hükümet ortağı FDP’li seçmenlerden geldiği kaydedildi. CDU/CSU’lu seçmenlerin yüzde 2.2’sinin, Yeşiller ve SPD seçmeninin yüzde 1.1’inin ‘cephe değiştirerek’ AfD’ye destek vermeye hazır olduğu belirlendi. INSA tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında şu ana kadar AfD’ye kesinlikle oy vermeyen seçmenlerin yüzde 10’unun sağ popülistleri desteklemeye hazır olduğu da saptandı. Böyle devam etmesi halinde şu anki verilere göre Yeşiller’i ‘sollayarak’ üçüncü güçlü parti konumuna yükselen AfD’nin önümüzdeki aylarda bu gücünü daha da artırması bekleniyor.

Haberin Devamı

MERZ’İN HAYAL KIRIKLIĞI
Son veriler, “AfD’ye desteği yarıya düşüreceğim” hedefiyle CDU Genel Başkanlığı’nı üstlenen Friedrich Merz’in hayal kırıklığına uğradığını da gösterdi. SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin enerji krizine rağmen faaliyetteki son 3 nükleer santralı kapatmasının, ülkeye gelen sığınmacı sayısının azaltılması için somut önlemler alınmasında uzlaşmaya varılamamasının ve Yeşiller’li Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı’na ‘akraba ve tanıdıkların yerleştirildiği’ yönündeki haberlerin AfD’ye desteği artırdığına işaret edildi. AfD’nin gücünü artırması halinde yalnız federal düzeyde değil, Almanya genelinde eyaletlerle de hükümet kurulmasının zorlaşacağına dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!