AfD’de neler oluyor

Güncelleme Tarihi:

AfD’de neler oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2015 00:00

Kısa bir süre öncesine kadar sandıkta zafer üstüne zafer kazanıyorlardı. Şimdi bölünme aşamasındalar. Almanya için Alternatif Parti (AfD) içinde neler oluyor?

Haberin Devamı

Almanya için Alternatif Parti (AfD), Euro karşıtı olarak 2013 Şubatı’nda kuruldu. Aynı yıl genel seçimlere katıldı. Yüzde 4.7 oranında oyla meclise girmeyi kılpayı kaçırdı. Tamamen Euro karşıtı olarak doğan AfD, yabancı ve İslam karşıtı söylemlerle oylarını artıracağını gördü. Kısa bir süre öncesine kadar eyalet seçimlerinde zafer üstüne zafer kazandı. Saksonya, Thüringen, Brandenburg gibi üç Doğu eyaletinden sonra Batı’da Hamburg ve Bremen’de de meclise gimeyi başardı. Almanya’da yerleşik partileri AfD korkusu sardığı sırada, parti birden parçalanma aşamasına girdi.

AŞIRI SAĞ

AfD içinde aşırı sağ kanatla liberaller arasında kıyasıya bir kavga başladı. AfD’nin kurucu Başkanı Bernd Lucke, oy hesabıyla daha kısa bir süre öncesine kadar aşırı sağa kapının açılmasını tolere etti. Lucke, Dresden’de oluşan yabancı ve İslam karşıtı PEGIDA hareketine karşı net tavır takınmadı. Hatta bazı parti yöneticileri PEGIDA hareketine destek çıktı. PEGIDA’nın arkasında AfD olduğu izlenimi doğdu.

Lucke, şimdi partisinde aşırı sağa karşı sınır çekmeye kalkıştı. Ancak geç kaldı. Lucke, giderek partiden dışlanıyor. Kavganın öbür ucunda sağ ve aşırı sağın temsilcisi Frauke Petry var. Petry şimdiden AfD’nin müstakbel lideri olarak görülüyor.

AfD içindeki bölünme eyalet meclislerindeki gruplarına da yansıdı. AfD içindeki bu kavga nerden kaynaklanıyor? Almanya’da “Yeni Sağ” diye bir hareket oluştu. Yeni Sağ hareket, öteki Avrupa ülkelerinde yabancı ve İslam karşıtı söylemlerle büyüyen aşırı sağ partileri örnek alıyor. Avusturya’da geçen pazar iki eyalet seçiminde oy patlaması yaşayan

Özgürlükler Partisi, Fransa’da mart ayında yerel seçimlerden zaferle çıkan Marine Le Pen’in Ulusal Cephe Partisi, Hollanda’da azılı İslam karşıtı Geert Wilders’in Özgürlük Partisi, Almanya’da Yeni Sağ hareketin kaynağı. İşte bu Yeni Sağ hareket AfD’yi ele geçirmeye çalışıyor. Parti Başkanı Lucke, savaşı kaybedecek görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!