Güncelleme Tarihi:
1978-1982 yıllarında Federal İçişleri Bakanı olarak görev yapan 90 yaşındaki Baum, “Almanya Federal Cumhuriyeti’nin kurulduğu 74 yıldan beri AfD demokrasimiz için en büyük tehlikedir. Bunun küçümsenmemesi gerekir” dedi. Aynı zamanda eski bir insan hakları avukatı olan Gerhart Baum, “Ben, Başbakan Olaf Scholz’dan bu tehlikeyi ciddiye alarak AfD’ye karşı kararlı bir mücadele verilmesi için harekete geçmesini bekliyorum” derken, halka da “Uyanın” çağrısında bulundu. Baum, “Yalnız Şansölye Scholz değil, bu ülkenin önde gelen aydınları, sanatçıları, iş insanları, din adamları da ortaya çıkıp AfD’ye karşı çok açık bir biçimde tavır almalılar” diye onuştu.
‘BU YÜKSELİŞ GEÇİCİ DEĞİL’
AfD’nin yükselişinin geçici olmadığını belirten ve “Küresel olarak şu ana kadar hiç tanık olmadığım boyutlarda bir güven krizi yaşıyoruz” diyen Gerhart Baum, kamuoyu yoklamalarında alınan sonuçlara ‘geçici’ gözüyle bakılmasının yanlış olacağının da altını çizdi. AfD’nin kısa bir süre önce Magdeburg’daki kurultayında hazırladığı ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleriyle ilgili parti programında yer alan fikirlerin hem Almanya hem de Avrupa için ne kadar tehlikeli olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Baum, “Demokrasi düşmanlarına karşı uyanık olmayız” dedi. AfD’nin ‘demokrasi düşmanı’ olduğunu ve özgürlükçü, demokratik sistem için büyük bir tehlike teşkil ettiğini açık bir şekilde dile getiren Federal Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang’a politikacıların da sahip çıkmasını isteyen Baum, “Bu tehlike kesinlikle küçümsenmemeli” diye vurguladı.
YASAK KOŞULLARI YERİNE GELDİ
Alman İnsan Hakları Enstitüsü tarafından hazırlanan bir raporda, AfD’nin yasaklanması için yeterli nedenler olduğuna yer verildi. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Alman Anayasası’nın kabulünün 75’inci yıl dönümünde yaptığı konuşmasında AfD’ye karşı ciddi mücadele verilmesi çağrısına işaret edilirken, “Anayasa’nın 21’inci maddesinde, ‘Özgürlükçü demokratik temel düzeni etkilemek veya yok etmek isteyen partiler Anayasal değildir’ denildiği hatırlatıldı. Aynı zamanda, AfD’li bazı politikacıların partilerinin Nazi dönemindeki Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi’nin (NSDAP) politikasını örnek aldığını söylemelerinin bile bu partinin yasaklanması için yeterli olacağının altı çizildi.