Güncelleme Tarihi:
“AfD-Daha fazlaya hazır” sloganıyla Magdeburg’da düzenlenen kongrenin ikinci haftasında kürsüye çıkan Bavyeralı aday adayı Jurij Christopher Kofner, ‘İmparatorluk Vatandaşları’ olarak bilinen aşırı sağcıların dilini kullanarak, “Şunu itiraf etmeliyiz; Almanya özgür, bağımsız bir ülke değil. ABD, Almanya’yı işgal etmiştir. Gerçekten de öyle. Askeri, politik, ekonomik ve manevi olarak. Ülkemizi geri almalıyız” dedi. Bazı delegelerden “Doğru” sesleri yükselirken, Kofner, “Alman halkının kültürel kimliğinin gelecekte de korunması bizim en büyük hedefimizdir. Biz CDU gibi iktidarsız değiliz, biz güçlü, erkek AfD’yiz. Batı’nın çöküşünü engellemek için artık saldırıya geçmeliyiz” dedi. Almanya’nın AB’yi terk etmesini (DEXIT) ve AB’nin lağvedilmesini isteyen AfD’li aday adayları da oldu. Thomas Schmidt, “Hep birlikte şu AB’yi dağıtalım” çağrısında bulunurken, Peter Ditges, “Ben Brüksel’deki bu maskaralığı bitirmek için aday olmak istiyorum” dedi. Elisabeth Becker de, “Ben, AB’yi terk etmek istediğimiz için adayım” diye konuştu.
‘AVRUPA YENİDEN ŞEKİLLENMELİ’
Kurultayda partinin seçim programı da görüşüldü. Partinin Avrupa Parlamentosu seçimleri programında, AB’nin lağvedilmesi yerine ‘Avrupa Uluslar Birliği’ oluşturulması yer aldı. Bu konuyla ilgili oylama yapılmadan önce kürsüye çıkan konuşmacılar, “Avrupa çok kutuplu dünyada kendi yerini almalı. Avrupa ABD’den bağımsız hale gelmeli. Aksi halde kaos yaşanmasını göze alınmalı. Avrupa yeniden şekillenmeli. Avrupa yeniden düşünülmeli. Avrupa kendini savunma yetisini kademeli olarak tam eline almalı” görüşünü vurguladılar. Bazı delegeler de, “Alman ordusunun durumu belli. Almanya, kendini savunma açısından Avrupa’nın hasta adamıdır. Bu nedenle savunma sistemini Avrupa ile birlikte geliştirilmeli” derken, bazıları da “Almanya savunmada ABD’ye de Fransa’ya da İngiltere’ye de başka Avrupa ülkelerine de bağımlı olmamalıdır” görüşünü savundular. Uzun süren tartışmalardan sonra ABD’den bağımsız olarak Avrupa’nın ortak savunma sisteminin geliştirilmesinde uzlaşma sağlandı. Almanya’nın Euro’dan vazgeçip Alman Markı’na geri dönülmesi önerisinin ise ilerde görüşülmesine karar verildi.
‘SINIR DIŞI HIZLANDIRILMALI’
2013 yılında kuruluşundan beri Yahudi ve İslam düşmanı bir tutum izleyen AfD’nin Avrupa programında “İslam Avrupa’ya ait değildir” söylemi de yer aldı. Bu bağlamda Almanya’ya düzensiz göç ve sığınmacılar da gündeme geldi. Bazı konuşmacılar, Danimarka’da oluşan gettoların dağıtılması politikasını desteklerken, bazı delegeler de bunun çözüm olmadığı görüşünü savundular. AfD’li Federal Meclis milletvekili Rüdiger Lucassen’in bürosunda çalışan Irmhild Bossdorf, göç ve sığınmacılar yüzünden Alman toplumunun yapısında bir değişim olacağını ileri sürerken, “Almanya’da milyonlarca kaçak göçmen ve sığınmacı yaşıyor. Bunlar derhal sınır dışı edilmeli” dedi. “AfD düzensiz göçü engellemek istiyor” denilen programda, Avrupa kapılarının sığınmacılara kapatılması ve sınırlarda kontrollerin yeniden başlatılması da yer aldı. Aday adayı Irmhild Bossdorf delegelerin yüzde 76’sının desteğiyle aday seçildi. Geçen hafta sonu 30 adaydan sadece 15’i, bu hafta cuma ve cumartesi günleri de 30 adayın geri kalanları belirlendi.
HALDENWANG SESSİZ KALDI
Geçen hafta sonu belirlenen adaylarla ilgili olarak, “Bizim demokratik temel düzenlemelerimizle bağdaşmayan görüşleri savunan bazı kişiler de seçildi” diyen Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Thomas Haldenwang, bu kez sessiz kaldı. AfD’nin bu açıklamalarına tepki gösterip mahkemeye başvurması ve Köln İdari Mahkemesi’nin kurultay boyunca ‘sessiz kalınması’ kararı üzerine Haldenwang, son gelişmelerle ilgili açıklamalarda ve yorumda bulunmadı.
AfD’DE YÜKSELİŞ DURDU
Almanya’da mart ayından beri yapılan kamuoyu yoklamalarına göre oy oranı sistematik olarak artan sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) yükselişi durdu. Oy oranı yüzde 22’ye çıkan AfD’ye destek ARD’nin son anketine göre yüzde 21’de kaldı. Aynı kamuoyu yoklamasında Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU’nun yüzde 27, SPD’nin yüzde 19, Yeşiller’in yüzde 14, FDP’nin yüzde 7 ve Sol Parti’nin yüzde 5 oy alacağı saptandı.