Adresini güncelleyen sağlık primi ödemez

Güncelleme Tarihi:

Adresini güncelleyen sağlık primi ödemez
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2012 13:08

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan’ın Türkiye’de1 Ocak 2012’de yürürlüğe giren zorunlu Genel Sağlık Sigortası uygulamasıyla ilgili soruönergesine yanıt verdi. Bakan Çelik, “Adres güncelleme yapanın prim borcu iptal edilir” dedi.

Haberin Devamı

BERLİN’de düzenlenen ITB 2012 Turizm Borsası Fuarı nedeniyle Almanya’ya geldiğinde zorunlu Genel Sağlık Sigortası Uygulaması’yla (GSS) ilgili belirsizliklerin yurtdışında yaşayan Türkleri huzursuz ettiği gerekçesiyle Türkiye dönüşü TBMM’ye soru önergesi veren CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan’a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yazılı yanıt verdi.

Borç iptal edilir
Emekli olanları kapsamayan GSS uygulamasıyla ilgili sorulara yanıt veren Bakan Çelik, yazılı cevabında şöyle dedi:

“5510 sayılı Kanun’un birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında olmayan kişilerden prim alınması söz konusu olmadığından, ikamet adresi yurtdışında gözükenlerin ikamet adreslerini güncellemeleri ve yurtdışında ikamet ettiğini gösteren pasaport, çalışmasına veya öğrenciliğine ilişkin belgeleri ile sosyal güvenlik merkezlerine müracaat etmeleri haline adlarına prim tahakkuk edenlerin primleri iptal edilmektedir.”

Zamanında bilgilendirildi
CHP Antalya Milletvekili Sapan’ın soru önergesinde, yurtdışında yaşayan 1,6 milyon Türkü yakından ilgilendiren zorunlu Genel Sağlık Sigortası uygulaması hakkında vatandaşların neden zamanında ve gerektiği gibi bilgilendirilmediğine ilişkin sorusuna, Bakan Çelik tarafından “GSS ile ilgili kurumumuz tarafından sürekli olarak yazılı ve görsel medya kullanılarak ve kurumumuz web sayfasına konuyla ilgili hazırlanan ‘50 Soruda Yeşil Kart ve Gelir Testi’ bölümü eklenerek bilgilendirme yapılmıştır” yanıtı verildi.

GSS nedir
5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası uyarınca, emekliler hariç Türkiye’de ikamet kaydı bulunan herkes, 1 Ocak 2012’den itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Sağlık sigortası prim miktarları, yaptırılacak gelir testine göre belirleniyor.

Buna göre, 1 Şubat tarihinden itibaren, aylık geliri 295,50 TL’ye kadar olanların sağlık sigortası primini devlet ödeyecek. 295,50-886,50 TL arasında kazancı olanlar 35,46 TL, 886,50- 1.883 TL arasında geliri olanlar 106,38 TL, 1.773 ve daha fazla gelir elde edenler ise 213 TL aylık sağlık sigortası primi yatırmak zorunda. Gelir testinde bulunmayanlara ise tavan miktar olan 213 TL tutarında prim kesintisi uygulanıyor.

Prim nasıl hesaplanacak
Bakan Faruk Çelik, CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan’ın 7/5219 esas nolu soru önergesini yanıtlarken, GSS uygulaması hakkında şu bilgileri verdi:

“Yurtdışında yaşayıp adresi Türkiye’de gözükenlere kurumumuz ile PTT arasında yapılan protokole göre PTT aracılığıyla genel sağlık sigortası kapsamına alındıklarına dair bilgilendirme mektupları gönderilerek gelir testi yaptırmak isteyenlerin bir ay içinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına müracaat etmeleri, bir ay içinde gelir testi için başvurmamaları halinde ya da gelir testi yaptırmak istememeleri halinde ise gelirlerinin asgari ücretin iki katından fazla olduğu kabul edilerek Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacaklarına ilişkin bilgilendirilmeleri sağlanmıştır.”

İkametgahı Türkiye’de olan kişilerden, başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşların genel sağlık sigortalısı sayılacağına işaret eden Bakan Çelik, verdiği yanıtta şunları dile getirdi: “Türkiye’de ikamet eden kişilerin Adres Kayıt Sisteminde (AKS) yer alan adresleri kontrol edilmiş ve ikamet adresi Türkiye’de olanlar 5510 sayılı Kanunun 60’ncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında tescil edilerek genel sağlık sigortası kapsamına alınmışlardır... ...İkamet adresi yurtdışında bulunanların, sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanan ülkelerde ikamet etmeleri halinde, sosyal güvenlik sözleşmelerine göre sağlık yardımlarından faydalandırılmaları söz konusudur.”

Çelik, GSS uygulaması ile ilgili 2012/2 sayılı Genelge’nin çıkarıldığını ve bir tebliğ taslağının hazırlandığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!