Güncelleme Tarihi:
Alman Opel şirketinin Eisennachtaki modern fabrikasının montaj bantları 13 Ekim Pazartesi gününden itibaren hareket etmeyecek. Personele üç haftalık mecburi izin verildi. Opel sözcüsü Matthias Mederacke suçun finans krizinde olduğunu söylüyor. Son üç ayda siparişlerin hissedilir şekilde gerilediğini kaydeden şirket sözcüsü, üretimi düşürmekten başka çareleri olmadığını vurguluyor.
Opel, Almanya, İngiltere, İspanya, Polonya, Belçika ve Avusturyadaki tesislerinde kısa mesai uygulaması başlatıyor. Zoraki izne tepki gösteren Eisanachlı Opelciler talebin finans krizi yüzünden gerilediğine inanmıyorlar. Opel işçileri yönetimdeki hataların kendilerine fatura edildiğini ve her şeyden gözünü para hırsı bürümüş yöneticilerin sorumlu olduğunu söylüyor.
İşsizlik korkusu
Endişelere rağmen şimdilik gündemde işten çıkarma yok. Opel personeli önümüzdeki haftalarda birikmiş fazla mesaisini kullanmış olacak. BMW ve Volkswagene ait olan Seat da önümüzdeki aylarda daha az otomobil imal edecek. Otomobil piyasasındaki durgunluğun çeşitli nedenleri var. Yüksek enerji ve hammadde fiyatları kadar, kapasite fazlası ve talebe uygun modeller geliştirilmemesi de bu branşı zorluyor.
Finans krizi bütün bu problemleri daha da arttırdı. Güvensizlik ortamında otomobil alımı erteleniyor. Şirketler de yeni modellere ve tesislere para yatırmaktan çekiniyor. Almanyanın en büyük makine imalatçılarından ARKUnun Yönetim Kurulu Başkanı Albert Reis yine de paniğe gerek olmadığı görüşünde. "Endişelenmek için henüz erken" diyen işletmeci çok iyi bir üç yıl geçirdiklerini, sipariş stoklarının yüksek olduğunu ve piyasadaki olumsuza dönüşün derecesini tam kestiremediklerini söylüyor.
Ekonomik durgunluk işaretleri
Güvensizliğin ekonomiyi felç ettiği görünümü hakim. Büyüme yıllarının geride kaldığı kesin. Otomotiv sektörünün ardından krizin inşaat, makine ve kimya endüstrilerini etkilemesi de muhtemel. SAP, Bayer ve Lufthansa gibi Alman ekonomisinin devleri satış hasılatında azalma bekliyor.
Barclays Capital şirketinin baş iktisatçısı Thorsten Polleit, "Almanyanın küresel ekonomiyle kenetlenmiş olması nedeniyle dünya ekonomisindeki yavaşlama Almanyada da hissedilecek. Önümüzdeki üç aylık dönemlerde ekonomik büyümenin hız keseceğini şimdiden söyleyebiliriz" diyor.
Uluslararası Para Fonunun (IMF) tahminleri de bu yönde. Para Fonuna göre Almanya 2009 yılını sıfır büyüme ile geçirecek.