Adalet yerini buldu

Güncelleme Tarihi:

Adalet yerini buldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2011 15:32

Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu Başkanı Zeki Baran Utrecht Mahkemesi'nin Türkler lehine almış olduğu kararı için "Hollanda"da adalet yerini buldu" dedi.

Haberin Devamı

Hollandadaki Türk Sosyal Demokratlarının çatı kuruluşu olan Demokratik Sosyal Dernekler Federasyonu Başkanı Zeki Baran Utrecht Mahkemesi'nin Türkler lehine almış olduğu kararı için "Hollanda"da adalet yerini buldu" dedi.

Baran, "Yabancıların ‘istenmeyen kişi’ olarak ilan edildiği bir dönemde alınan bu karar, Hollanda’da hukukun üstünlüğüne olan inancımızı tazeledi. Adalet yerini buldu. Kararın alınmasında emeği geçen hukukçularımıza, Türkler için Danışma Kurulu IOT yönetici ve çalışanlarına ve bütün gönüllülere teşekkür ediyor, özverili başarılarından dolayı kendilerini kutluyoruz" diye konuştu.

Türklere uygulanan Zorunlu Uyum Yasası'nın yaşlı kuşağa büyük yük getirdiğine işaret eden Baran, "Baskı ve yıldırma yasaları ile uyum sorunu çözülemez. Zorunlu Uyum Yasası gibi baskıcı uygulamalar uyum sürecine gönüllü katılımı azaltmıştır. Bu kararla yanlıştan geri dönme şansı yakalanmıştır. DSDF olarak Hollandaca öğrenmenin önemine inanmaktayız. Bu ülkede onurlu ve saygın bir yer edinmek için dil, diploma, iş ve gelişmiş sosyal ilişkilere gereksinim var. Hatta Hollandalı Türkler olarak Hollandacayı herkesten daha iyi konuşmalıyız ve bunun için imkanlar dahilindeki tüm fırsatları değerlendirmeliyiz. Bu karardan sonra Wilders tarafından desteklenen Rutte Hükümetinin yabancılara yönelik tasarrufları ve sert politikalarının nasıl bir seyir izleyeceği merak konusudur. Uyum ve yabancılar konusundaki bütün hazırlıklarını ‘zorlama’ ve ‘bıktırma’ temeli üzerine yapan hükümetin ‘uluslararası anlaşmalara’ saygılı olup, olmadığını mahkemenin bu kararından sonra göreceğiz" dedi.

ORTAKLIK HUKUKUNA AYKIRI
Hollanda'da "Utrecht’teki Temyiz Mahkemesi ‘Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşlarının uyum kursu ve sınav zorunluluğuna tabi tutulamayacağına’ hükmetti. Daha önce bu yönde karar alan Rotterdam ve Roermond Mahkemelerinin kararına yapılan itirazları değerlendiren Temyiz Mahkemesi, Uyum Yasasındaki zorlayıcı yaptırım ve uygulamaların, AB ile Türkiye arasında imzalanan Ortaklık Hukukuna aykırı olduğu kararına vardı.

Hollanda’da yüz bin civarında Türk vatandaşı yaşıyor. Mahkeme kararından bu kişilerin direk yararlanması bekleniyor. Çifte vatandaşlığı olan Türklerin ve Hollanda vatandaşlığını seçmiş olan Türk asıllı kişilerin bu mahkeme kararından yararlanıp, yararlanamayacakları henüz belli değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!