Adalet Divanı Türkleri haklı gördü

Güncelleme Tarihi:

Adalet Divanı Türkleri haklı gördü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2009 18:07

Hollanda yargısının ardından Avrupa Adalet Divanı da, oturum harçlarına yapılan yüksek zamların Türk vatandaşlarına uygulanamayacağı yönünde karar verdi. Adalet Divanı, kararında, "Türkler'den, AB vatandaşlarınadn talep edilen 41'luk harç bedelinden daha yüksek harç alamazsınız" dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA Adalet Divanı, Hollanda’nın oturum harçlarına yaptığı zamlardan Türkler'in muaf tutması yönünde karar aldı. Oturum harçlarına yüzde 300 ile yüzde 1150 arasında yapılan zamların AB-Türkiye arasındaki anlaşmalara ters olduğu sonucuna varan Avrupa Adalet Divanı, Hollanda’da ikamet eden Türk vatandaşlarından alınan yüksek oturum harçlarının, AB vatandaşlarından talep edilen 41 Euro’luk harç bedelinden daha yüksek olamayacağını kararlaştırdı.


Daha fazlası olmaz
Konuyla ilgili kararını açıklayan Avrupa Adalet Divanı, AB üyesi ülkelerde yasal olarak ikamet eden ve çalışan Türk işçileri ile aile bireylerinin işgücü piyasasına giriş koşullarına yeni sınırlamalar getirilmesini yasaklayan kararın (AB-Türkiye Ortaklık Anlaşması (1/80), Türk vatandaşlarının durumunun, AB vatandaşlarından daha iyi olacağı anlamına gelmeyeceğine dikkat çekti. Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlarından alınan oturum harçlarının, diğer AB vatandaşlarından talep edilen miktardan daha fazla olamayacağı yönünde karar verdi.

Haberin Devamı

Geri ödenmeli
Kararla ilgili olarak bir açıklama yapan Hollanda’da Türkler için Danışma Kurulu Başkanı (İOT) Emin Ateş, “Bu kararla, Hollanda’nın 2002 yılından beri uygulamakta olduğu yüksek oturum harçları, hukuki geçerliliğini tamamen kaybetmiş oluyor. Avrupa Adalet Divanı’nın bu kararı, Göç ve Vatandaşlık Dairesi tarafından geçtiğimiz yıllarda, oturum izni karşılığı alınan yüksek harç bedellerinin geri ödenmesi anlamına geliyor. Harç bedellerinin geri ödenmesiyle ilgili girişimlerde bulunacağız” dedi.


Fahiş zamla başlayan dava
Yabancı akımının önlenmesi amacıyla 2002’de zam yapılan oturum harçları, 2003 yılı başında tekrar yükseltmişti. Zamlar sonrası oturum izni başvuruları 56 Euro’dan 430 Euro’ya, süresiz oturum izni harcı da 226 Euro’dan 890 Euro’ya yükseltilmişti. Daha önce ücretsiz olan oturum izninin uzatılması için de 285 Euro talep edilmeye başlanmıştı.


Şahin adlı Türk aile, Hollanda’da Türkler İçin Danışma Kurulu’nun (İOT) desteğiyle, zamların Ortaklık Hukuku’na aykırı olduğu gerekçesiyle 2003 yılında açtığı davayı kazanmıştı. Dönemin Uyum Bakanı Rita Verdonk’un konuyu taşıdığı Danıştay, karara temel oluşturan AB-Türkiye Ortaklık Anlaşması’nın 1/80 sayılı kararı ilgili olarak Avrupa Adalet Divanı’ndan açıklama istemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!