Adadaki kültür mücadelesi

Güncelleme Tarihi:

Adadaki kültür mücadelesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2011 13:26

Yunanistan’ın İstanköy (Kos) Adası’nda yaşayan Türklerin kültürlerini yaşatma çalışmaları kapsamında oluşturulan halk oyunları ekibi, Yunanlıların ve turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

Haberin Devamı

Muğla’nın Bodrum ilçesine feribotla yaklaşık 45 dakika mesafede bulunan Yunanistan’ın İstanköy Adası’nda yaşayan Türkler ile Arnavut ve Pakistanlı Müslümanlar, ramazan ayı boyunca, adada ibadete açık olan ve Osmanlı döneminde yapıldığı öğrenilen Germe Köyü Camisi ile kent merkezinde bulunan Defterdar İbrahim Paşa Camisi’nde bir araya geldi.

İstanköy kent merkezindeki camide imam olarak görev yapan Batı Trakya Türklerinden Hayati Alioğlu ve Diyaneti İşleri Başkanlığı tarafından ramazan ayı dolayısıyla bir ay süreyle İstanköy’e vaiz olarak gönderilen Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Yunus Keleş, ramazan boyunca yaptıkları sohbet ve Kur’an-Kerim ziyafetiyle adada yaşayan Müslümanları sevindirdi.

Özellikle Kadir Gecesi’nde Defterdar İbrahim Paşa Camisi’nde yoğun ilgi dolayısıyla yer kalmadı. Adada yaşayanlar, Diyaneti İşleri Başkanlığının uygulamasından duydukları mutluluğu ifade ediyorlar. Camide, ramazan boyunca her gün Kur’an-ı Kerim okunduğu ve teravih namazlarına adada yaşayan Müslümanların yoğun ilgi gösterdiği öğrenildi.

1 AYDA 20 OYUN ÖĞRENDİLER
Adada faaliyet gösteren İstanköy Müslüman Kardeşlik-Dayanışma ve Kültür Derneği’nin Türk kültürünü yaşatma çalışmaları kapsamında Türkiye’den gelen iki öğretmen adada yaşayan Türk çocuklarına halk oyunları ve Türkçe eğitimi verdi. Çocuklara yaklaşık bir ayda, 12 adalar ve Anadolu’nun farklı yörelerine ait halk oyunlarını gönüllü olarak öğreten Aydın Pehlivan, ”Halk oyunları kursuna 43 çocuk katıldı.

Çocuklar bir ayda farklı yörelere ait oyunları öğrendiler. Amacımız, İstanköy’deki soydaşlarımıza onları unutmadığımızı göstermek” dedi. Çocuklara gönüllü olarak Türkçe kursu verdiğini anlatan Türkçe Öğretmeni Levent Unganer de adada yaşayan çocuklarla yaklaşık iki ay boyunca Türkçe’yi en iyi şekilde kullanmaları için bir dizi çalışma yaptıklarını ve çocukların kursa yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

TÜRKÇE KURSU VE ADADAKİ CAMİLER
İstanköy Müslüman Kardeşlik-Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Mazlum Payzanoğlu İstanköy Belediyesi tarafından ikincisi düzenlenen ”Hippokratia 2011” etkinliklerine dernek olarak katıldıklarını belirterek, ”Adadaki etkinliklerde bizi geçen yıl, Bodrum’dan gelen Türk halk oyunları ekibi temsil etmişti. Bu sene ise bizim çocuklarımızdan oluşan bir halk oyunları ekibi çıkardık. Çocuklarımıza 12 adalar ve Anadolu’nun farklı yörelerinden oyunları öğrettik. Amacımız, dinimizi, dilimizi ve kültürümüzü yaşatmak.” dedi.

Adada yaşayan ailelerin çocuklarına yönelik dernek olarak Türkçe kursu açtıklarına da işaret eden Payzanoğlu, ”Adada Türkçeyi kullanmamız açısından bir sıkıntı yok. Çocuklarımız okullarda Türkçe eğitim görmedikleri için onlara yaz aylarında iki ay Türkçe kursu veriyoruz” diye konuştu. Payzanoğlu, İstanköy’ün Osmanlı’nın kültürel anlamda katkı sağladığı önemli yerlerden biri olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

”Adada bildiğimiz kadarıyla toplam 17 cami varmış. Bunların büyük bir bölümü 1933’de yaşanan büyük depremde yıkılmış. Bizim bildiğimiz 5 cami var. Bu camilerden Defterdar İbrahim Paşa Camisi ile Germe Köyündeki cami ibadete açık. Adada yaklaşık 1300 kişiyiz. Adadaki ibadete kapalı olan üç caminin de restorasyonunu talep ediyoruz.”

İstanköy kent merkezinde bulunan ve restore edilmediği için ibadete kapalı olan Cezayirli Gazi Hasan Paşa (Lonca) Camisi’nin alt kısmı hediyelik eşya dükkanlarına tahsis edilmiş durumda. Bahçesinde bulunan şadırvanı ve asırlık çınar ağaçları ile turistlerden yoğun ilgi gören caminin her köşesinde Evladı Fatihan’ın izlerini görmek mümkün. Ada bulunan üç camiden birinin ise ibadethane kısmı yıkılmış, caminin sadece 1300 yıllık minaresi bulunuyor.

AYAKTA ALKIŞLADILAR
İstanköy Müslüman Kardeşlik-Dayanışma ve Kültür Derneği ile merkezi İzmir’de bulunan Ege Adaları Dostluk Derneği’nin katkılarıyla yaklaşık bir aylık çalışmanın ardından 12 adalar ve Anadolu’nun farklı yörelerine ait oyunları öğrenen ve yaşları 6 ile 12 arasında değişen 43 Türk çocuğunun, Defterdar İbrahim Paşa Camisi’nde yaklaşık bir saat süren hazırlığın ardından İstanköy Belediyesi tarafından ikincisi düzenlenen ”Hippokratia 2011” etkinlikleri kapsamında yaptığı halk oyunları gösterisini, adada yaşayan Türkler, Yunanlılar, Arnavutlar, Pakistanlılar ve bölgede tatil yapan turistler izledi.

Yaklaşık 2000 kişinin alkışları arasında farklı yörelere ait 20 oyunu başarılı bir şekilde sergileyen Türk çocuklarının etkinliğin sonunda sergilediği ”Üsküdar’a Giderken” adlı gösteriyi Yunanlılar ve adada tatil yapan turistler ayakta alkışladı. Gösteri sonrasında, Defterdar İbrahim Paşa Camisi’nde adada yaşayan Türklerin ve Müslümanların yoğun ilgisiyle karşılaşan çocuklar, yaptıkları şeyin kendilerini mutlu ettiğini ve Türk olmaktan gurur duyduklarını söylediler.

Bu arada, etkinliğe katılanlara Osmanlı Mutfağından örnekler ikram edildi. Türk çocuklarının gösterisini çok sayıda Yunanlı gazeteci de izledi. Etkinliğe destek vermek amacıyla İstanköy’de bulunan Ege Adaları Halkları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Murat Unganer, Başkan Yardımcısı Ünal Soytekin ve Türkiye’nin Rodos Başkonsolosluğunda görevli Konsolos Yardımcısı Kurtuluş Uğur ile eşi Candan Uğur da etkinliklerde hazır bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!