Güncelleme Tarihi:
Frontex’in üye ülkelere sunduğu 2011 çalışma programında, Afganistan başta olmak üzere doğusundaki ülkelerden gelenlerin AB’ye ana giriş rotası olan Türkiye’nin, son yıllarda Kuzey Afrikalı kaçaklarca da tercih edilmeye başlandığı kaydedildi.
Buna göre havayoluyla yasal olarak Türkiye’ye gelen Afrikalılar, Ege Denizi üzerinden veya kara sınırından yasadışı yollarla Yunanistan’a geçip buradan diğer AB ülkelerine dağılıyorlar. Frontex’e göre, 2009 yılında deniz üzerinden AB’ye girişlerinde yakalananların üçte birini Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçenler oluşturuyor.
Frontex’in 2011 çalışma programında, Türkiye üzerinden kaçak göçün engellenebilmesi için Doğu Akdeniz, Ege Denizi ve Türkiye-Yunanistan kara sınırında gözetleme, keşif ve caydırma önlemlerinin yoğunlaştırılacağı belirtildi.
AB sınır kontrol ajansı Frontex, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen ortak vize bölgesine dahil olması halinde, Türkiye üzerinden AB’ye geçmek isteyen kaçaklar için bu 2 ülkenin daha çekici hale geleceğini bildirdi. Almanya ve Fransa, Bulgaristan-Türkiye sınırının iyi korunmadığı gerekçesiyle, Schengen bölgesini mart ayında bekleyen bu iki ülkeye kırmızı ışık yakmıştı.
Fransa’nın AB İşleri Bakanı Laurent Wauquiez, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen bölgelerine dahil olmaları konusunda "Her iki ülke 3 ay içinde hazır olacaklarsa bize uyar. Ama 2 yıl içinde hazır olacaklarsa, katılımları da 2 yıl alır" demişti.
AB ile müzakereleri tamamlanan ve onay süreci beklenen geri kabul anlaşması yürürlüğe girerse Türkiye, kademeli bir süreçte kendi toprakları üzerinden AB’ye kaçak girenleri yeniden kabul ederek geldikleri üçüncü ülkelere göndermeye çalışacak.