AB'nin komisyonunun ana hatları ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

ABnin komisyonunun ana hatları ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2009 15:21

Avrupa Birliği ile ilgili haberlerin toplandığı EUObserver isimli sitede yayımlanan haberde yeni AB komisyonunda pek çok tanıdık simayla karşılaşılacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Honor Mahony imzalı haberde komisyonda liberal ve muhafazakar üyeler arasında bir denge sağlanacağı ve pek çok yeni pozisyon oluşturulacağı da duyuruldu.

Şu anki komisyonun görev süresinin bitimine iki hafta kala, üye ülkeler önümüzdeki beş yıl için komisyon masasında kendine yer edinebilmek için çaba sarf ediyor. Pek çok komisyon üyesi ekonomi portföyüyle ilgilendiklerini açıklamış durumda.

Aralarında Finlandiya, Belçika, Lüksemburg, Estonya, Letonya, Slovenya, İspanya ve Slovakya’nın da olduğu bir grup üye ülke ya şu anki komisyon üyelerini bir kez daha aday gösterdi, ya da göstermesi bekleniyor.

Ancak üye ülkelerin büyük bir çoğunluğu için Brüksel’e kimin gönderileceği sorusu geçerliliğini koruyor. Adaylarını henüz açıklamayan en önemli üç ülke Almanya, Fransa ve İngiltere. Mahony, adaylığını açıklamakta geciken ülkelerin önemli koltukları kaptırma riskiyle karşı karşıya olduğunu hatırlatıyor.

Haberin Devamı

TARIM PORTFÖYÜ ROMANYA’NIN

Almanya’da adaylık için İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Dışişleri Bakanı Peter Hintze ve Avrupa Parlamentosu’nun merkez sağ milletvekili Elmar Brok’un adı geçiyor. Tarım portföyüne göz diken Romanya’da Tarım eski Bakanı Dacian Ciolos’dan bahsedilirken bütçe dosyasını ele geçirmek isteyen Polonya’nın muhtemel adayının Avrupa Parlamentosu’ndan merkez sağ parlamenter Janusz Lewandowski olacağı ifade ediliyor.

İrlanda kamuoyu Avrupa Parlamentosu eski başkanı Pat Cox ve Adalet eski Bakanı Máire Geoghean-Quinn arasında karar vermeye çalışıyor. Şu an elinde olan ortak pazar portföyünden daha az kapsamlı bir portföy almak isteyen Dublin, geçtiğimiz günlerde Lizbon Anlaşması için yapılan referandumdan çıkan Evet oyu sayesinde isteğini alacak gibi görünüyor.

Maltalı üye Joe Borg’ün Brüksel’deki görevine devam edeceğinin altı çizilirken Danimarka’nın İklim Bakanı Connie Hedegaard’ın da Brüksel yolunda olduğu ifade ediliyor. Fransa’nın eski komisyon üyesi ve şu anki Avrupa parlamenteri Michel Barnier ile tanınmış ekonomi bakanı Christine Lagarde arasında karar vermeye çalıştığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Mahony komisyon içindeki en kuvvetli pozisyonların iç pazar, rekabet, sanayi ve ticaret portföylerini elinde tutan üyelere ait olduğunu ifade ediyor. Diğer taraftan en az önem verilen pozisyonların ise ulaşım, iletişim, eğitim ve çok dillilik portföyleri olduğu belirtiliyor. Hatta yazar son başlığa üyelerin hakaret gözüyle baktığını düşünüyor.

BARROSO İLE BİR DÖNEM DAHA

Kendisinin de geri dönmesi beklenen Avrupa Komisyonu’nun şu anki Başkanı Jose Manuel Barroso’nun kimin hangi pozisyonu alacağını seçme yetkisi bulunuyor. Ancak bu seçim sürecinin geçmişteki iyiliklerin borcunu ödemek için de kullanılabileceği ifade ediliyor.

İspanya Başbakanı Jose Rodrigues Zapatero’nun şu an ekonomik ve parasal ilişkilerden sorumlu Joaquin Almunia için güçlü bir pozisyon istediği belirtiliyor. Zapatero’nun yaptırım gücü parlamentodaki İspanyol sosyalistlerin merkez sağ görüşlü Barroso’yu ikinci kez komisyon başkanı seçmek için oy verecekleri beklentisinden kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Barroso yeni dönem için dört yeni portföy getirilmesini de öngörüyor: iklim değişikliği, iç güvenlik, insan hakları ve yenilikçilik. Barroso’nun ayrıca bir de baş bilimsel danışman ataması bekleniyor.

Önümüzdeki beş yıl içinde sosyal demokrat komisyon üyelerinin sayısında bir azalma bekleniyor: İspanya, İngiltere, Macaristan, Yunanistan ve muhtemelen Slovakya. Barroso’nun ilk görev süresi 2004 yılında başladığında komisyondaki sosyal demokrat sayısı yedi kişiydi.

Yeni komisyonda ayrıca ilk Avrupa kökenli olmayan üyeye de yer verilecek. İngiltere’nin Hindistan kökenli Çalışma Bakanı Shriti Vadera’nın yeni komisyonda yer alması bekleniyor.

Komisyonu yakından izleyen analistler özellikle başkanlık stilinde bir süreklilik yaşanacağını öngörüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!