Abhazya bağımsızlığının 18. yıldönümünü kutluyor

Güncelleme Tarihi:

Abhazya bağımsızlığının 18. yıldönümünü kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2011 10:39

Gürcistan’dan tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan eden ve Rusya başta olmak üzere bazı ülkeler tarafından tanınan Abhazya ”Zafer Bayramının” 18’inci yıl dönümünü kutluyor.

Haberin Devamı

Bağımsızlık yıl dönümü dolayısıyla Abhazya genelinde düzenlenen çeşitli etkinlikler kapsamında Abhazya’nın bağımsızlığı için hayatını kaybedenlerin anısına başkent Suhumi’de dikilen anıtın önünde bir tören düzenlendi. Abhaz basınında çıkan haberlere göre, törene, başta Abhazya Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab, Meclis Başkanı Nugzar Aşuba, Başbakan Leonid Lakerbaya olmak üzere Türkiye’deki Abhaz diasporasının temsilcileri de katıldı.

Bayram dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımlayan Ankvab, ”Bugün bizler vatanımızın, Gürcü işgalinden kurtuluşunun 18’inci yıl dönümünü kutluyoruz. Bu bizim en önemli bayramlarımızdan biridir. Çünkü özgürlük ve bağımsızlık için canını feda eden binlerce Abhaz evlatlarımız hep bugünü hayal ediyordu” dedi. Bir kutlama mesajı gönderen Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Medvedev ise, Rusya’nın bundan sonra da Abhazya’ya ve Abhaz halkına olan desteklerini sürdüreceğini ifade etti.

GÜRCÜ-ABHAZ SAVAŞI
SSCB döneminde, 1977’de Tiflis ile Abhazya arasında yapılan anlaşma gereği Abhazya belli şartlarla Gürcistan’a bağlı bir yönetim idi. Ancak 1989’da Gürcistan’ın başında olan Zviad Gamsahurdia’nın Abhazya-Tiflis ilişkilerini belirleyen şartları kaldırması ve Abhazya’nın tamamen Gürcü toprağı olduğunu söylemesi, bölgedeki gerginliği silahlı çatışmalara dönüştürdü. Tiflis’in Abhazya ile olan ilişkileri düzenleyen anlaşma ve kararları lağvettiğini açıklaması üzerine Abhazya, 25 Ağustos 1990’da egemenlik bildirisi yayımladı.

Tiflis’te bu kez Edvard Şevardnadze yönetimi iş başına geldi. Bu dönemde uzlaşı çabaları sonuç vermeyince Abhazya 1992 yılında ”1925 anayasasına” dönme kararı aldı. Bu yasa, Gürcistan ile Abhazya’nın eşit iki ortak olarak birlik oluşturmasını öngörüyordu. Abhazya’nın bu girişimlerini kabullenmeyen Tiflis, Abhazya’da kontrolü ele geçirmek için 14 Ağustos 1992’de askeri birliklerini bu bölgeye gönderdi. Abhazya’ya giren Gürcü birlikleri ile Abhaz güçleri arasında bir çatışma çıktı, çatışmalar daha sonra savaşa dönüştü.

Savaşın sona erdirilmesi için Moskova ve Soçi’de yapılan çözüm arayışlarıyla kesin sonuç alınamadı. Çözüm sürecinde, Abhazya federatif çözüm önerirken, Tiflis yönetimi Abhazya’ya kısıtlı şartlarla özerklik verme tezini savundu. Böylece Abhazlar ile Gürcüler arasında başlayan savaş bir yıldan fazla sürdü ve 30 Eylül 1993 yılında Abhazların zaferiyle sonuçlandı. Resmi verilere göre, savaşta aralarında asker ve sivil olmak üzere Gürcistan 10 bin civarında, Abhazya ise yaklaşık 3 bin kayıp verdi.

Geçen süre içerisinde Tiflis, Rusya’nın Abhazya’yı desteklediği gerekçesiyle Moskova ile ilişkilerini azalttı, böylece Rusya Gürcistan ilişkilerinde de gerginlik giderek artmaya başladı. Son olarak da Rusya 2008 yılında Abhazya’yı tanıma kararı aldı. Zaman zaman küçük çatışmalar görülse de Abhazya ile Gürcistan arasında Birleşmiş Milletler ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözetiminde başlatılan barışçıl çözüm arayışları sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!