AB’den ‘muafiyet’ talep etti

Güncelleme Tarihi:

AB’den ‘muafiyet’ talep etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2022 11:00

Rusya-Ukrayna savaşı başlamasında sonra doğal gaz tedarikinin önemli bir bölümünü Rusya’dan sağlayan Almanya, artan enerji fiyatlarına karşı vatandaşları rahatlamanın yollarını arıyor. Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, bu bağlamda Almanya’nın devlet gaz vergisinden KDV almak zorunda kalmaması için AB’den muafiyet talep etti.

Haberin Devamı

AB Maliye Komiseri Paolo Gentiloni’ye konuyla ilgili mektup yazan FDP’li Maliye Bakanı, “Devlet vergilerinden alınan KDV, fiyatları arttırıyor ve özellikle mevcut istisnai durumda halkın direnciyle karşılaşıyor” dedi. Lindner, AB Maliye Komiseri Gentiloni’den inisiyatif hakkını kullanmasını ve AB devletlerine enerji sektöründeki devlet vergilerinden bir süreliğine KDV almama seçeneği sunmasını istedi. Lindner ayrıca, bundan bağımsız olarak Almanya’nın, KDV’yi düzenleyen 395. Maddesi kapsamında muafiyet için başvuracağını söyledi. AB Komisyonu ise Alman Bakanın mektubunun ulaştığını ve ‘zamanı geldiğinde’ yanıt vereceğini teyit etti.

GAZ VERGİSİ KDV’DE MUAF OLMALI
Gaz vergisi, gaz eksikliğini telafi etmek için Rusya’dan yüksek fiyatlarla gaz satın almak zorunda kalan gaz tedarikçilerine fayda sağlamayı amaçlıyor. Ekonomi Bakanlığı, gaz tüketicilerinin, şirketlerin ve özel hanelerin kilovat saat başına 1.5 ila 5 cent ek ödeme yapmaları gerekeceğini varsayıyor. Federal hükümet, devletin bundan para kazanmaması için katma değer vergisinden muaf tutmak istiyor. Ancak Avrupa yasaları şu ana kadar buna imkân tanımıyor. CSU eyalet grubu başkanı Alexander Dobrindt daha önce yaptığı açıklamada, planlanan gaz vergisinden KDV alınmasına karşı çıkmıştı. Bild am Sonntag’a verdiği demeçte “Gaz vergisi KDV’den muaf olmalı” diyen Dobrindt, federal hükümetin Avrupa düzeyinde KDV’den feragat edilmesini uygulama konusunda kendine güvenmemesi durumunda, ek masrafları önlemek için gaz vergisini yüzde 20 oranında azaltılması önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

EN ÇOK EMEKLİLER VE DÜŞÜK GELİRLİLER ETKİLENECEK
Ekonomi Bakanı Robert Habeck de yılda “Hane başına birkaç yüz euro” ek yük beklediğini söylemişti. Ancak Habeck, bunun faturalarda hemen görünmeyeceğini, ek yükün biraz gecikmeli olarak faturaya yansıyacağını belirtti. Tüketicinin korunması amacıyla, Enerji Sektörü Yasası’nda uyulması gereken 4 ile 6 haftalık bildirim süreleri bulunuyor. Uzmanlara göre enerji fiyatlarındaki artıştan en çok emekliler ve düşük gelirliler etkilenecek. Bu grup, işsizler ve sosyal yardım alanlara kıyasla hızla artan enerji fiyatlarından mali açıdan daha fazla mağdur olacak. Federal İş Ajansı ve Alman Şehirler Birliği, işsizlerin ve sosyal yardımla geçinenlerin masraflarının bir kısmının devlet tarafından üstlenileceğini belirtti. Ekonomik araştırma enstitüsü DIW’ye göre, çalışan nüfusun önemli bir bölümünün ek masraflar için mali rezervi yok. Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW) Başkanı Marcel Fratzscher, “Almanya’daki her üç haneden birinin bu kriz dönemlerinde ısınma ya da gıda masraflarını karşılayabilecek önemli bir birikimi yok” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

KİLOVAT SAATİ 2 EURO 419 CENT OLACAK
Öte yandan gaz vergisi miktarı belirlendi. Buna göre ekim ayından itibaren gazın kilovat saati 2 Euro 419 cent olacak. Bu vergi, Rusya’dan gaz tedarikinin azalması nedeniyle daha pahalı alternatifler aramak zorunda kalan ithalatçılara yardımcı olmayı amaçlıyor. Vergi ile artan maliyetler tüketicilere de yansıtılacak.

BAKMADAN GEÇME!