AB'den Almanya'ya "Mercedes" davası

Güncelleme Tarihi:

ABden Almanyaya Mercedes davası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2015 17:36

AB, Almanya'ya Daimler AG şirketinin ürettiği Mercedes marka araçların klima sistemlerindeki soğutucu gazın yönetmeliklere uygunsuzluğu nedeniyle dava açtı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB), Almanya'yı Daimler AG şirketi tarafından üretilen Mercedes marka araçların klima sistemlerindeki soğutucu gazın yönetmeliklere uygunsuzluğu nedeniyle Avrupa Adalet Divanı'na götürdü.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, karara gerekçe olarak "Almanya'nın Daimler AG'nin ürettiği araçların klimalarında, yasaklanmış gazlar kullanılmasına göz yumması" gösterildi.

AB'de üretilen araçların piyasaya sürülmeden önce, güvenlik, çevre ve üretim gereksinimlerinin uygunluğunun ülkelerin yetkili mercileri tarafından denetlenmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, "Almanya, otomobil üreticisi Daimler AG'nin yönetmeliklere uygun olmayan bir şeklide AB piyasalarına araçlarını sunmasına izin veriyor ve bu durumu düzeltmeye yönelik adımlar atmıyor" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, bu durumun düzeltilmesi için AB Komisyonu'nun Alman yetkilileriyle çeşitli şekillerde iletişim kurmasına rağmen, Almanya'nın üreticilere yönelik uygun yaptırımlarda bulunmadığı vurgulandı.

ABden Almanyaya Mercedes davası


Almanya'nın Avrupa Adalet Divanı'na götürülmesiyle iklim hedeflerine ulaşılması ve adil bir rekabet ortamı sağlanmasının amaçlandığı kaydedildi.

Öte yandan, ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) 18 Eylül'de Alman otomobil üreticisi Volkswagen'in bu ülkede sattığı bazı araçlarda yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinde manipülasyon yaptığını ve bu şekilde çevreyi 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı.

Bunun ardından Volkswagen, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracının emisyon testi manipülasyonuna neden olan yazılımla donatıldığını kabul etmiş ve zararın karşılanması için 6,5 milyar avroluk bütçe ayırdığını duyurmuştu.

Volkswagen şirketi, 78 yıllık tarihindeki bu en büyük skandalın ardından yürüttüğü iç soruşturmada 10 üst düzey yöneticisinin işine son verirken, firmanın CEO'su Martin Winterkorn da istifa etmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!