Güncelleme Tarihi:
Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü Direktörü (NIH) Dr Francis Collins, kök hücrelerin kullanımıyla ilgili yeni politika çerçevesinde araştırmacılar için insan cenininden elde edilen kök hücre dizinlerinin bundan böyle kullanılabileceğini açıklamaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
Yasa ve düzenlemelere uygun şekilde, bu kök hücrelerin denenmiş bir etik prosese göre elde edilen embriyon hücreleri olduğunu belirten Amerikalı yetkili, NIH'in ABD'deki araştırmacıların kullanımı için başka kök hücre dizinleri sağlama hazırlığı içinde olduğunu da kaydetti.
Başkan Obama 9 Mart'ta selefi George W. Bush'un ahlaki ve dini nedenlerden ötürü 2001'deki insan embriyosu kök hücrelerinin araştırmalarda kullanılmasını yasaklamasını yürürlükten kaldırma kararını açıklamıştı.
Amerikalı araştırmacılar, geçen ay başında, ceninden elde edilen kök hücrelerin insanlarda tedavi için kullanılması amacıyla Amerikan hükümetinden izin almak için başvuru yapmıştı.
ABD'de bu tip tedavinin kullanılması yönünde yeni bir adım olan başvuru, merkezi Massachusetts eyaletinde bulunan Advanced Cell Technology firması tarafından, gençlerde görülen bir körlük hastalığı olan Stargardt hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybedecek 12 hasta için yapılmıştı.
Tedavide embriyon kök hücrelerinden elde edilen retina hücreleri hastaya enjekte edilecek.
Advanced Cell Technology şirketinden bilimsel yetkili Robert Lanza yaptığı açıklamada, daha önce fare ve sıçanlar üzerinde yapılan araştırmaların, bu tedavinin yan etki yaratmadan görme yetisinin kaybedilmesini durdurmayı başardığını gösterdiğini belirtmişti.
Lanza, Amerikan ilaç kurumu Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA) onay vermesi halinde, tedavi denemelerinin yılbaşında başlayabileceğini söyleyerek, bunun ABD'de cenin kök hücreleriyle tedavi için ikinci başvuru olduğunu söylemişti.
ABD'de bu tür tedavi için ilk başvuru, merkezi California'da bulunan Geron firması tarafından omurilikteki hasarların giderilmesi için yapılmıştı.