Güncelleme Tarihi:
Bush, Beyaz Sarayda yaptığı açıklamada, piyasalarda yaşanan küresel durgunluğu engellemeyi ve finans piyasalarında istikrarın yeniden sağlanmasını hedeflendiklerini kaydetti.
Bush, ilk aşamada alınan önlemlerin Avrupa ülkelerinde açıklanan kurtarma planları ile benzerlikler taşıdığına işaret etti. "Federal hükümet, finans piyasalarını kurtarma paketindeki 700 milyar dolarlık fonun bir bölümünü hisse satın alarak bankalara sermaye enjekte etmek için kullanacak" diyen Bush, bu sermayenin, bankaların firmalara ve tüketicilere kredi vermeye devam etmesini sağlayacağını, bankalara finans krizi yüzünden uğradıkları zararı telafi etme imkanı vereceğini söyledi.
Böylelikle bankalar kredi vermeye başlayacağını kaydeden Bush, bankaların iş olanakları yaratılmasına ve ekonomik büyümeye katkı sağlayacağını ifade etti. Başkan Bush, piyasalarda istikrarın sağlanmasının ardından, bankaların hisselerini hükümetten geri alabileceğini kaydetti.
Yönetici maaşlarına sınırlama
Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanı Henry Paulson da, bu programa dokuz bankanın katılacağını belirtti. Bankalar, hükümetten alacakları destek karşılığında bazı şartları kabul etti. Buna göre, örneğin yöneticilerin maaşlarında sınırlama yapılacak. Bu önlemleri istemeden aldıklarını belirten Paulson, finans sistemine olan güvenin yeniden kazanılabilmesi için bu adımın şart olduğunu kaydetti.
Paulson, "bu sermaye sağlanmasa, tüketiciler ve firmalar harcamalarını azaltacak, bu da işletmelerin personel sayısını düşürmesine ve hatta işyerlerinin kapanmasına yol açacaktı. Bu sonuçtan kaçınmak için finans sistemimize olan güvenin yeniden kazanılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Merkez Bankası memnun
Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke alınan bu önlemler sayesinde Amerikan ekonomisinin yeniden canlanacağına ve piyasalarda güvenin yeniden oluşacağına inandığını söyledi. Bernanke, finans piyasalarındaki krizin aşılması için Kongrenin ve hükümetin zamanında gereken yasal düzenlemeleri yaptığını kaydetti.
Kurtarma paketi Alman Meclisi'nde
Öte yandan Alman hükümetinin, zor durumda olan bankaları kurtarmak için hazırladığı yaklaşık 500 milyar euro tutarındaki kurtarma paketi bugün Federal Mecliste görüşülmeye başlanacak. Paketin, Cuma günü Meclisten geçmesi bekleniyor.
Ancak eyaletlerin kurtarma paketine yapmasını istediği katkı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Eyaletler, bu talebe sıcak bakmıyor. Başbakan Angela Merkelin eyalet başbakanları ile yarın (Perşembe) günü bir araya gelerek, uzlaşma sağlayacağı tahmin ediliyor.
Almanya'ya resesyon uyarısı
Almanya Ekonomik Araştırma Enstitüleri, finans sektörünün kurtarılması için hükümetlerin hazırladığı kurtarma paketlerinin, istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacağını belirtiyor. Ancak ekonomi uzmanları, krizin Almanyayı derinden etkilediğini belirterek, ekonomik büyüme tahminlerini aşağı çekti.
Berlinde açıklanan sonbahar raporunda ekonomik büyümenin yüzde 0,2 oranında kalacağı belirtildi. İlkbahar aylarında ise bu oranın yüzde 1,4 olacağı tahmin ediliyordu.
Halle kenti Ekonomik Araştırma Enstitüsünden Profesör Udo Ludwig, Almanyada ekonomik durgunluk yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Ludwig, "Alman ekonomisi 2008 sonbaharında bir ekonomik durgunluğun, resesyonun kıyısında bulunuyor. Almanya dünya çapındaki krizden en fazla etkilenen ülkelerden biri, çünkü böyle anlarda Almanyanın ihracat yelpazesinde önemli rol oynayan yatırım mallarına talep azalmakta. Her şeyden önce de ekonominin hemen hemen tüm sektörlerinde beklentiler, geçmişte sadece resesyon dönemlerinde görülen bir ölçülerde kötüleşti" yorumunu yaptı.
Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrück de, Almanyada resesyon tehlikesi olduğunu kabul ederek, zor bir dönemden geçildiğini söyledi.